Начало / Свят / Между 4,25 и 6,25 млн. паунда за триптих, посветен на Уилям Бъроуз

Между 4,25 и 6,25 млн. паунда за триптих, посветен на Уилям Бъроуз

Триптих, посветен на Уилям Бъроуз, ще отиде на търг, съобщи „Гардиън”. Картините са дело на американския художник Жан-Мишел Баския, който ги е нарисувал за любимия си писател. Търгът  ще се проведе на 12 февруари от аукционната къща „Sotheby’s”. Очакваната цена на творбата е 4,25 – 6,25 млн. паунда.

Картините са вече 30 години собственост на „Sotheby’s”. Аукционната къща ги купува от самия Баския. Художникът умира през 1988 г. от свръхдоза на фаталната за много артисти възраст от 27 години. Произведението е озаглавено „Five Fish Species”. То отразява живота и творчеството на известния автор, като дори е включен инцидентът в Мексико, когато Бъроуз убива жена си, играейки си на Вилхелм Тел. Писателят тогава прекарва две седмици в затвор, преди да бъде освободен след подкупи.

През 80-те години на миналия век Жан Мишел Бастия е звезда. Той тръгва от майстор на графити и се превръща в един от най-влиятелните художници в Ню Йорк. В един момент дори има връзка с Мадона. „Днес Баския е разпознаван като Бъроуз навремето – като някой, изпреварил времето си с много”, коментира специалистът по живопис в „Sotheby’s” Алекс Бранчик. „За 7 години творчество може да се направи разлика между ранния и по-късния етап на неговата кариера, както при Пикасо. Кариерата на Пикасо обаче продължава около 7 десетилетия”.

Може би на пръв поглед изглежда, че се очаква прекалено голяма сума за картината. През ноември миналата година обаче друга картина на Баския е продадена за 26,4 милиона долара (16,6 милиона паунда). По-рано, за друга негова творба беше купена за 20,1 милиона долара (12,6 милиона паунда).

Фото: sothebysinstitute.com

Прочетете още

С актрисата Лили Сучева, която чете откъс от романана премиерата_

Гергана Лаптева за новата си книга: Написах „Момичето от портрета“ с тангата на Гардел и Пиацола

Шепа българи в чужд свят са съхранили страната в сърцата си Книга след книга, стилът …