Начало / Критика / „Малкият принц“ вдъхнови цяла космическа индустрия

„Малкият принц“ вдъхнови цяла космическа индустрия

Малкият принц – литературният герой на френския писател Антоан дьо Сент-Екзюпери, който живее и пътува между астероидите, вдъхнови космическо изследване, съобщи БГНЕС, цитирайки АФП.

Астероидите, потенциално богати на редки метали и лед, предизвикват копнежите на инвеститори в САЩ. Вече втора компания обявява намерението си да се възползва от тази манна небесна. Deep Space Industries планира да започне от 2015 г. извеждане в космоса на флота от апарати за изследване и използване на преминаващите край Земята малки планети.

„Използването на ресурсите, които се намират в космоса, е единственият начин да се гарантира устойчиво развитие там“, каза главният изпълнителен директор на компанията Дейвид Гъмп и добавя: „Ние открихме над 900 нови астероида, които преминават близо до Земята всяка година и тези обекти могат да бъдат толкова важни за космическите дейности на този век, колкото са били находищата на желязна руда в Минесота за автомобилната индустрия в Детройт през ХХ век „.
Компанията започва оценка на перспективните цели за добив с малки космически апарати с тегло около 25 кг, кръстени „FireFlies“ („Светулки“). Те трябва да започнат мисиите си през 2015 г. с продължителност между два и шест месеца. Фирмата търси клиенти и инвеститори, работещи с НАСА и други фирми и организации за идентифициране на астероиди с най-голям потенциал.

От 2016 г. ще започне създаването на космически сонди, по-тежки от 32 кг. Те са кръстени „Dragonfly“ („Водни кончета“), и ще могат да достигнат до астероид и да се върнат на Земята с проби между 27 и 68 килограма за време между 2 и 4 години. Много от редките на нашата планета метали и минерали са почти неограничени в космоса, според Питър Диамандис, съосновател и съпрезидент на „Planetary Resources“. Добивът на астероидните богатства би донесъл много ползи за човечеството и един ден може да генерира икономическа дейност оценявана на десетки милиарди долари годишно.

„Малкият принц“ тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …