Начало / Критика / „Малкият принц“ вдъхнови цяла космическа индустрия

„Малкият принц“ вдъхнови цяла космическа индустрия

Малкият принц – литературният герой на френския писател Антоан дьо Сент-Екзюпери, който живее и пътува между астероидите, вдъхнови космическо изследване, съобщи БГНЕС, цитирайки АФП.

Астероидите, потенциално богати на редки метали и лед, предизвикват копнежите на инвеститори в САЩ. Вече втора компания обявява намерението си да се възползва от тази манна небесна. Deep Space Industries планира да започне от 2015 г. извеждане в космоса на флота от апарати за изследване и използване на преминаващите край Земята малки планети.

„Използването на ресурсите, които се намират в космоса, е единственият начин да се гарантира устойчиво развитие там“, каза главният изпълнителен директор на компанията Дейвид Гъмп и добавя: „Ние открихме над 900 нови астероида, които преминават близо до Земята всяка година и тези обекти могат да бъдат толкова важни за космическите дейности на този век, колкото са били находищата на желязна руда в Минесота за автомобилната индустрия в Детройт през ХХ век „.
Компанията започва оценка на перспективните цели за добив с малки космически апарати с тегло около 25 кг, кръстени „FireFlies“ („Светулки“). Те трябва да започнат мисиите си през 2015 г. с продължителност между два и шест месеца. Фирмата търси клиенти и инвеститори, работещи с НАСА и други фирми и организации за идентифициране на астероиди с най-голям потенциал.

От 2016 г. ще започне създаването на космически сонди, по-тежки от 32 кг. Те са кръстени „Dragonfly“ („Водни кончета“), и ще могат да достигнат до астероид и да се върнат на Земята с проби между 27 и 68 килограма за време между 2 и 4 години. Много от редките на нашата планета метали и минерали са почти неограничени в космоса, според Питър Диамандис, съосновател и съпрезидент на „Planetary Resources“. Добивът на астероидните богатства би донесъл много ползи за човечеството и един ден може да генерира икономическа дейност оценявана на десетки милиарди долари годишно.

„Малкият принц“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

За жените и солта_корица

Роман за невидимите нишки, които ни свързват, и за оковите, на които сами се осъждаме

Роман разказва историята на пет поколения жени от времето на революцията на Кастро в Куба …