Начало / България / Публикувано е предсмъртното писмо на Чудомир

Публикувано е предсмъртното писмо на Чудомир

Откъс от книгата на Веселин Стоянов „Оставете балкона отворен“ (2012), публикуван във в. “Дума”, разкрива предсмъртното писмо на Чудомир. Големият български сатирик и карикатурист, роден като Димитър Чорбаджийски, почина преди 45 години. На 26 декември 1967 г. на 77 години той се хвърля от балкон на Правителствена болница, където безуспешно го лекуват от рак и пневмония.

Авторът Веселин Стоянов цитира за първи път предсмъртното писмо на писателя до приятеля му Петко Влаев:

„София 17-ХII-967 Правит. болница
Научил си, вярвам, че към известната ми болест се появи и пневмония, и аз, който бях 75 к.гр. сега съм 62. Може да се очаква значи, че болницата ще напусна по гръб. А искам в Казанлък да ми приберете кожата и костите и моля за вашите услуги. Жена ми също е болна и никаква не би я свършила без ваша помощ.
Това е последния бюлетин. Ракът и Берлин не можа да го опече, а пневмонията и десетките по-незначителни болежки, които се появяват напоследък, ще направят каквото трябва.
С най-сърдечни чувства и поздрави на всички казанлъчани – Чудомир”

Писателят праща и пощенска картичка с текст:

“Мисля много за библиотеката. Жената я не бива, склерозира, не помни. Трябва да се запази, защото има много ценни книги. И много неща има да се уреждат, но…“

Веселин Стоянов разказва за последните дни на Чудомир и разкрива какво е намерено в куфарчето му след смъртта му: копие от завещанието му, писано с молив, бележка, че е оставил около 150 лв., за да бъдат превозени останките му до Казанлък, и връзка с ключове за архива в дома му. В бележката блестящият сатирик се извинява за главоболията.

Книги от Чудомир тук

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …