Начало / България / Български романи ще бъдат превеждани на руски

Български романи ще бъдат превеждани на руски

На специална церемония в Държавната библиотека за чуждестранна литература в Москва министърът на културата Вежди Рашидов и Екатерина Гениева – директор на Държавната библиотека за чуждестранна литература, подписаха Споразумение за реализиране на проекта „Нов български роман“, предаде БГНЕС.

Документът предвижда през следващите две години с финансовата подкрепа на българското Министерство на културата да бъдат преведени на руски език и издадени десет български романа на водещи съвременни наши автори. Успоредно с това на български език ще бъдат преведени и издадени десет творби на съвременни руски автори. Сред първите произведения, които ще бъдат на руския книжен пазар, са романи на Георги Господинов и Теодора Димова. По книжарниците ще са и преводите на Георги Борисов, Николай Табаков и др. наши творци.

След подписването на Споразумението днес беше представена и анотация за излязлата наскоро на руски език книга на Светлана Шаренкова – председател на Форум „България – Русия“, за Славяно-православния цивилизационен процес.

Екатерина Гениева изказа специална благодарност на българския министър на културата Вежди Рашидов за държавната подкрепа в обмена на книги между България и Русия.

„Щастлив съм, че с общи усилия стигнахме до това Споразумение, което ще направи българската и руската литература достояние на много голям брой читатели“, заяви министър Рашидов. Той подари на Държавната библиотека за чуждестранна литература ценното фототипно издание на Манасиевата хроника.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …

Един коментар

  1. насока в работата на БКИ е да съдейства за организацията на културни събития, които се провеждат въз основа на традиционно добрите контакти на български и руски институции, които традиционно участват в културния диалог между нашите страни.Сред тях са:- Институтът по славянознание към РАН ;- Съюзът на руските писатели ;- Домът на киното при Съюза на руските кинематографисти ;- Музеят на киното ;- Руската Академия за изобразително изкуство ;- Институтът по изкуствознание към Министерство на културата ;- Библиотеката за чуждестранна литература „М.И. Рудомино“ ;- Московската държавната консерватория „П. И. Чайковски“ ;- Държавният исторически музей ;- Великденският музикален фестивал , директор Валерий Гергиев и др.