Начало / Свят / Излязоха мемоарите на Кофи Анан

Излязоха мемоарите на Кофи Анан

Излязоха мемоарите на Нобеловия лауреат за мир и бивш генерален секретар на ООН Кофи Анан, съобщи британският „Телеграф”. „Interventions: a Life in War and Peace” (Интервенции: Живот във война и мир) е вече на пазара. В творбата Анан описва множество военни конфликти и разсъждава върху посоката, в която върви човечеството.

Кофи Анан разказва за трагедията от 11 септември. Същата година той получава Нобелова награда за мир. Коментира инвазиите на САЩ в Ирак и Афганистан, конфликта на Израел с арабския свят, случаите на геноцид в Босна и Херцеговина, Руанда и Сомалия. Не са пропуснати и геополитическите събития, съпътстващи Студената война.

Анан пише и за начина на работа на ООН. Как функционира организацията и какви са нейните приоритети. Той разказва случки с американските президенти Бил Клинтън и Джордж Буш, но също така с диктаторите Садам Хюсеин и Робърт Мугабе. Освен за успеха на ООН обаче, африканецът пише и за пропуснатите възможности. Според него, организацията е трябвало да се намеси много по-добре при израелския конфликт и този в Руанда.

Кофи Анан е ганайски дипломат, роден през 1938 г. Той е носител на Нобелова награда за мир за 2001 г. От 1997 до 2006 г. е генерален секретар на ООН. От тогава насам той се занимава с търсене на решения на конфликтите в арабския свят и Сирия.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Shortlist 2021

Български автори на крачка от Европейската награда за литература

Ясни са четирите родни номинации за 2021-а Наградата за литература на Европейския съюз, както е …