Начало / Автори / Хенри Милър за живота

Хенри Милър за живота

Хенри Милър е една от най-екстравагантните личности в света на литературата. Нестандартната му гледна точка върху много теми винаги е предизвиквала интерес. През 1939 г. той бил помолен да напише философско есе за списанието „Modern Mystic magazine”. Две  години по-късно есето е публикувано в книгата „The Wisdom of the Heart”. Ето и откъси от есето, публикувани в brainpickings.org, в които Милър разсъждава за живота.

„Изкуството на живота е базирано на ритъм – даване и получаване, висоти и падения, тъмно и светло, живот и смърт. На приемането на всички елементи на живота – добри и лоши страни, правилно и грешно, твое и мое. Всичко е една метаморфоза… танц. Човек може да танцува в тъга и в радост. Танцът, както и живота, има край. Да си почива – това е най-важното, което танцьора трябва да научи. Както и пациентът, когато ходи на психоаналитик. Много е трудно”.

„Животът, както знаем, е конфликт. Човекът, като част от живота, е част от този конфликт. Той трябва да разбере, че освен конфликт, има и мир, и трябва да му се наслаждава. Човекът трябва да научи доктрината на приемането. Безусловното приемане на някои неща. Най-добрият пример за безусловно приемане е любовта”.

„За будния индивидуалист, животът започва сега. В момента, в който осъзнае, че е част от велика цялост. Това осъзнаване го кара да не чувства празнина. В осъзнаването на собствените си граници, той открива истинското си Аз. От тогава нататък се подчинява на пълната свобода”.

„Тези, които се опитват да натоварят т.нар. „диктатори” с бремето на отговорността за опасностите, които грозят човечеството, е по-добре да изследват първо собствените си сърца, за да разберат дали наистина са свободни, или зависят от някаква власт, която дори може да бъде неразпознаваема. Поддръжниците на революциите също са защитници на статуквото – на тяхното статукво. Всякакви решения за световното благоденствие трябва да засягат цялото човечество. Трябва да изоставим личните си теории и предпочитания. Това, което не се осъзнава от опита, се връща под формата на вина”.

„Истинската любов никога не е объркана. Тя не квалифицира, не отрича, не изисква. Захранва се от безкрайния кръговрат. Гори, защото знае истинското значение на саможертвата. Това е животът озарен”.

 

Хенри Милър (1891-1980) е американски писател и художник. Известен е със своите романи, които притежават автобиографични, еротични, философски, мистични елементи. Особена популярност придобиват  „Тропика на Рака”, „Тропика на Козирога” и „Черна пролет”, които пише в Париж през 30-те години на ХХ век. Освен на романи Хенри Милър е автор и на разкази, литературоведски есета и критика.

Свързани заглавия
11-те постулата на Хенри Милър за писането
Турне в тоалетната на Хенри Милър

Книги от Хенри Милър тук

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …