Начало / Читатели / „Мидълмарч” от Джордж Елиът (ревю)

„Мидълмарч” от Джордж Елиът (ревю)

Невена КРУМОВА

Има ли книги за мъже и книги за жени? По какво се различава „женското” писане от „мъжкото”? Жените писателки бавно си проправят път в голямата литература, доколко писането е свързано със социалната позиция? Може ли писателят да създаде убедителен и достоверен литературен образ на другия пол? Ако сте си задали поне веднъж някои от тези въпроси, а не познавате творчеството на Джордж Елиът, имате причина да посегнете към книгата й –  не само заради мъжкия й псевдоним, а и заради следата, която оставя в литературата, заради зрелостта на текста й, пред който се прекланя и Вирджиния Улф.
Романът отразява културния живот на XIX век, бурния интелектуален живот на средновикторианския период, през който се властва хуманизмът.
„Мидълмарч” е многопластов роман, който разкрива героите си до дълбочината на човешката същност, изправени пред морални дилеми: в борбата между духа и плътта, между алтруизма и егоизма, детерминизмът и свободната воля – философските парадигми на епохата  са втъкани в художествения текст, без да го утежняват.

„Мидълмарч”  тук

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …