Начало / Автори / 10 писатели, които не са завършили училище

10 писатели, които не са завършили училище

Учебната година съвсем скоро започна. Това припомня учудващия факт, че има много знаменити писатели, които не са завършили училище. Сайтът flavorwire.com представя 10 автори с такава съдба. Разбира се, това не е призив към децата да бягат от училище, а просто напомняне, че човек трябва да следва мечтите си, въпреки трудностите.

1. Харпър Лий. Авторката на „Да убиеш присмехулник” се интересува от литература още от ученичка. След това решава да следва право. След само един семестър обаче си тръгва и се мести в Ню Йорк, за да стане писателка.

2. Огастин Бъроуз. Легендарна история. Той искал да избяга от училище още на 13-годишна възраст. Майка му и нейният психиатър му помагат да инсценира самоубийство. На 17 години сменя името си, вади си нови документи. Години по-късно отива в Ню Йорк, намира си работа в рекламна агенция и публикува най-известния си труд „Running with Scissors”.

3. Чарлс Дикенс. Дикенс започва образованието си в частно училище, но баща му затъва в дългове. На 12 г. работи във фабрика на 10-часов работен ден. По-късно наследството, оставено от баща му след неговата смърт, му помага да се върне в училище, но не за дълго.

4. Джак Керуак. В училище Керуак не бил творец, а футболна звезда. Качествата му на атлет му печелят стипендия за колеж. Там обаче се скарва с треньора и прекарва първата година като резерва. Това го отказва да продължи образованието си.

5. Уилям Фокнър. Той пишел още от тийнейджър. Не го интересувало училището и на 15 си тръгнал, за да работи в банката, където била баба му. Въпреки това баща му го урежда във висше учебно заведение, когато е 22-годишен. Там издържа едва 3 семестъра. Човекът обаче не се справя зле в живота.

6. Марк Твен. Сам Клемънс е принуден да се откаже от училищни занятия на 12, защото баща му умира и децата трябва да работят. По-големият му брат Орион става печатар, а Сам се захваща да му помага. Орион му урежда една пишеща машина и пътешествието започва.

7. Харви Пекар. След като завършва гимназия, комикът влиза в университет. След една година обаче напуска, защото „напрежението, което създава предстоящ тест по математика, е прекалено голямо, за да се понесе”. След това се присъединява към флота. Когато е уволнен, се отдава на писане.

8. Джордж Бърнард Шоу. Известният драматург посещава няколко училища, преди тотално да се отчае от образователната система, когато е на 14. Веднъж той пише: „Учебните заведения не са места за образование, където има учители, а затвори, в които тъмничарите пазят децата да не пречат на родителите си”. Шоу обаче е гладен за знания и посещава Националната галерия на Дъблин часове наред, всеки ден, където сам се образова в сферата на изкуството, литературата и историята.

9. Хърбърт Уелс. Когато е на 11 години, баща му си счупва тазобедрената кост. Това налага децата да започнат работа. За разлика от останалите в списъка, знаменитият писател го приема тежко.

10.Джек Лондон. Известен е с това, че е работил най-различни неща, включително ловец на стриди. Той напуска училище, когато е на 13 години. Първата си колекция разкази публикува на 24

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …