Начало / Автори / Стивън Кинг стана на 65

Стивън Кинг стана на 65

На 21 септември Стивън Кинг навърши 65 години. Той е сред най-великите автори в жанра ужаси. Класическите му истории са за хора от средните слоеве на обществото, които са сполетени от най-зловещи нещастия. Те го правят един от най-продаваните автори на ХХ век. Продажбите му възлизат на около 350 милиона копия, като той продължава да пише бестселъри и до днес. Много негови книги са преведени на български език.

Стивън Кинг е роден през 1947 г. в Портланд, Мейн, САЩ. Когато е едва 2-годишен, баща му напуска семейството и майката трябва да отгледа сама него и по-големия му брат, Дейвид. Още 7-годишен, Стивън започва да продава разкази на свои съученици. След като е разкрит е принуден да върне припечеленото, но още тогава осъзнава, че може да пише неща, които другите да четат. На 13 открива кашон с книги на баща си. Това още повече го насочва към света на литературата.

От 1966 г. до 1970 г. следва английски език в университет в Мейн. Живее бедно и се прехранва като работи най-различни неща, но продължава да пише. Негови разкази са публикувани в списания от онова време. През 1971 г. се жени за колежката му от университета, Табита Стивънс. В началото едва свързват двата края, макар Кинг да си намира работа като преподавател. Той се пристрастява към алкохола и се бори с този проблем около 10 години. Със Стивънс са заедно и до днес.

През 1974 г. излиза първият му роман, който постига успех – „Кери”. Авторът бил изхвърлил ръкописа в кофата за боклук, но съпругата му го вади и измисля заглавието. За него той получава и първия си солиден чек. През 1975 г. има успех и със „Сейлъмс Лот”, а две години по-късно окончателно утвърждава името си с книгата „Сияние”. Положителният период е помрачен от смъртта на майка му през 1974 г., която не доживява да види постиженията на сина си.

През 80-те години Кинг вече е звезда. Тогава той пише поредицата „Тъмната кула”, която е тотален хит. Според статистиката, поне 50 милиона човека имат копие от серията. В автобиографичната си книга „За писането: Мемоари на занаята” разказва за своя проблем с алкохола, но и с леки наркотици като валиум и марихуана. Семейството и приятелите му повлияват да се пребори с тези проблеми.

Стивън Кинг си измисля и псевдоними. Това са Ричърд Барман и Джо Суитън. Целта му е да провери може ли да повтори успехите с друго име и да се успокои, че сполуката му не е случайност. Под името Баркман има известни романи като „Пътна мрежа” (1981 г.), „Проклятието” (1984  г.), „Огън” (2007 г.).
Постепенно през 90-те години и началото на новия век активността му намалява. През 2002 г. дори обявява, че се отказва. По-късно обаче излизат още романи от него. Последната му книга, която постигна по-сериозен успех, е „11/22/63”.

Доста книги на Кинг са адаптирани на големия екран. Сред по-известните заглавия са „Зеленият път”, „Изкуплението Шоушенг”, „Мъглата” и „Стой до мен”.
Стивън Кинг и съпругата му Табита Стивънс са пословични с даренията си за най-различни каузи в щата Мейн. През 90-те години спасяват финансово плувния отбор на университета в щата. В края на миналата година пък дариха сума пари за отопление на домове, които нямат възможност да покрият подобен разход. В последно време Кинг влезе в новините с изказванията си, че желае той и другите богати да плащат повече данъци, защото имат тази възможност и трябва да подкрепят страната си. Защото без възможностите, която тя им е открила, е нямало как да успеят да натрупат състоянията си.

Книги от Стивън Кинг тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

228485_b

Скандинавски ноар

Мариета Иванова, Хеликон Русе „Черен мрак“ (Мрачна Исландия 2*) от Рагнар Йонасон е втората книга …