Начало / Автори / Стивън Кинг стана на 65

Стивън Кинг стана на 65

На 21 септември Стивън Кинг навърши 65 години. Той е сред най-великите автори в жанра ужаси. Класическите му истории са за хора от средните слоеве на обществото, които са сполетени от най-зловещи нещастия. Те го правят един от най-продаваните автори на ХХ век. Продажбите му възлизат на около 350 милиона копия, като той продължава да пише бестселъри и до днес. Много негови книги са преведени на български език.

Стивън Кинг е роден през 1947 г. в Портланд, Мейн, САЩ. Когато е едва 2-годишен, баща му напуска семейството и майката трябва да отгледа сама него и по-големия му брат, Дейвид. Още 7-годишен, Стивън започва да продава разкази на свои съученици. След като е разкрит е принуден да върне припечеленото, но още тогава осъзнава, че може да пише неща, които другите да четат. На 13 открива кашон с книги на баща си. Това още повече го насочва към света на литературата.

От 1966 г. до 1970 г. следва английски език в университет в Мейн. Живее бедно и се прехранва като работи най-различни неща, но продължава да пише. Негови разкази са публикувани в списания от онова време. През 1971 г. се жени за колежката му от университета, Табита Стивънс. В началото едва свързват двата края, макар Кинг да си намира работа като преподавател. Той се пристрастява към алкохола и се бори с този проблем около 10 години. Със Стивънс са заедно и до днес.

През 1974 г. излиза първият му роман, който постига успех – „Кери”. Авторът бил изхвърлил ръкописа в кофата за боклук, но съпругата му го вади и измисля заглавието. За него той получава и първия си солиден чек. През 1975 г. има успех и със „Сейлъмс Лот”, а две години по-късно окончателно утвърждава името си с книгата „Сияние”. Положителният период е помрачен от смъртта на майка му през 1974 г., която не доживява да види постиженията на сина си.

През 80-те години Кинг вече е звезда. Тогава той пише поредицата „Тъмната кула”, която е тотален хит. Според статистиката, поне 50 милиона човека имат копие от серията. В автобиографичната си книга „За писането: Мемоари на занаята” разказва за своя проблем с алкохола, но и с леки наркотици като валиум и марихуана. Семейството и приятелите му повлияват да се пребори с тези проблеми.

Стивън Кинг си измисля и псевдоними. Това са Ричърд Барман и Джо Суитън. Целта му е да провери може ли да повтори успехите с друго име и да се успокои, че сполуката му не е случайност. Под името Баркман има известни романи като „Пътна мрежа” (1981 г.), „Проклятието” (1984  г.), „Огън” (2007 г.).
Постепенно през 90-те години и началото на новия век активността му намалява. През 2002 г. дори обявява, че се отказва. По-късно обаче излизат още романи от него. Последната му книга, която постигна по-сериозен успех, е „11/22/63”.

Доста книги на Кинг са адаптирани на големия екран. Сред по-известните заглавия са „Зеленият път”, „Изкуплението Шоушенг”, „Мъглата” и „Стой до мен”.
Стивън Кинг и съпругата му Табита Стивънс са пословични с даренията си за най-различни каузи в щата Мейн. През 90-те години спасяват финансово плувния отбор на университета в щата. В края на миналата година пък дариха сума пари за отопление на домове, които нямат възможност да покрият подобен разход. В последно време Кинг влезе в новините с изказванията си, че желае той и другите богати да плащат повече данъци, защото имат тази възможност и трябва да подкрепят страната си. Защото без възможностите, която тя им е открила, е нямало как да успеят да натрупат състоянията си.

Книги от Стивън Кинг тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

maxresdefault

Сваляме шапка пред Стивън Кинг и Джордж Мартин

Създателите на едни от най-ярките книги са рожденици Имената, които припомняме всяка седмица, са на …