Начало / Автори / 8 писатели от ХІХ век, които са по-актуални днес, отколкото когато са творили

8 писатели от ХІХ век, които са по-актуални днес, отколкото когато са творили

Много често се получава така, че даден писател получава признание чак след смъртта си. Порталът flavorwire.com представя 8 писатели от ХІХ век, които са по-значими за литературата днес, отколкото когато са писали.

1. Мери Шели. Макар Шели да е известна най-вече с книгата си „Франкенщайн”, тя е била писателка през целия си живот. Още от дете обичала да се забавлява, като пише разкази. През целия си живот обаче е по-известна като съпругата на Пърси Шели. Нейното име набира популярност чак през 70-те на миналия век.

 

2. Херман Мелвил. Мелвил е бил нещо като литературна знаменитост, но не заради книгата, с която всички днес го познават. Първите му три творби са бестселъри, особено „Typee”. „Моби Дик” няма успех, когато излиза. През 1876 г. вече всички книги на Мелвил са извадени от печат, което го кара да възкликне: „Заслужавам да умра в канавка!”. Чак през 20-те години на ХХ век започва манията по „Моби Дик”.

 

3.  Хенри Дейвид Торо. „Уолдън”, психологическо произведение на Торо, е признавано от критици и учени днес. Но когато е публикувано за първи път, то е смятано за нещо странно и неясно. Публикувал само две книги в живота си, Торо е главно критикуван, включително от известния му съвременник Робърт Луис Стивънсън. Чак към средата на миналия век се започва да му се отдава заслуженият респект.

 

4. Едгар Алан По. Макар сега да е смятан за баща на мистерията и ужаса като жанрове в литературата, По е бил известен главно като литературен критик. Въпреки че постига известен успех с прозата си, той изобщо не може да се сравни с влиянието, което има днес.

 

5. Емили Дикинсън. Знае се, че Дикинсън е била отшелничка. Въпреки това е трудно да се повярва, че тя доживява да види едва седем нейни поеми публикувани, да не говорим, че са били и редактирани. Чак през 1955 г. излиза първата колекция от над 800 поеми, на които тя е автор. В днешни дни тя е една от най-известните американски поетеси за всички времена.

 

6. Джейн Остин. Макар книгите й да получават признание, те не й носят слава, защото са публикувани анонимно. След 1830 г. са отпечатани отново, като този път Остин е посочена като автор. От тогава популярността им само расте.

 

7. Джон Кийтс. Кийтс е смятан за една от най-важните фигури на поезията през Романтизма. Той обаче умира с мисълта, че никой не харесва творчеството му. Малко преди смъртта си на 25-годишна възраст той пише на приятел: „Не оставих безсмъртен труд след себе си – нищо, което да прави приятелите ми горди, като си спомнят за мен – но почитах принципа на красотата във всичко и, ако имах време, щях да направя така, че да бъда запомнен”. Неговата популярност започва да расте чак през ХХ век.

 

8. Братя Грим. Те са били известни, хората са ги познавали, но е несравнимо с влиянието им в наши дни. Всеки продукт на „Дисни” дължи съществуването си на братя Грим. Възхищението към тяхното творчество само нараства.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …