Начало / Автори / Сендак се притеснявал дали е достатъчно добър да илюстрира книга на Толстой

Сендак се притеснявал дали е достатъчно добър да илюстрира книга на Толстой

Дори Морис Сендак (1928-2012) се притеснявал дали е достатъчно добър, за да илюстрира Лев Толстой, пише flavorwire.com. През 1961 г. 33-годишният по това време Сендак получил задачата да илюстрира една от книгите на една от най-големите фигури на руската литература. Той писал на своята редакторка Урсула Нордсторм – легендарна издателка на детска литература. В писмото той обяснил, че се съмнява във възможностите си и не знае как да илюстрира творби като тези на Толстой и Херман Мелвил, които са пълни с мебели, а в неговия свят нямало толкова мебели.

В нейния отговор пише: „Разбира се, в творчеството на Толстой и Мелвил има много мебели, освен това всичко е много точно в техните книги, но това не е единственият вид гениалност. И ти го знаеш. Ти си повече поет в писането си, поне засега. Да, Толстой е невероятен, но ти можеш да изразиш също толкова емоция, кохезия и цел в илюстрациите си, колкото има и във „Война и мир”. Ти пишеш и рисуваш отвътре навън, затова те нарекох поет. Може да не си Толстой, но и Толстой не е Сендак”.

Този отговор успокоил Сендак и той се справил отлично със задачата си. Само 2 години по-късно, той публикува „Където бродят дивите неща” – най-известното му произведение (редактирано от Нордсторм. Тя редактира още „Паяжината на Шарлот”, „Стюарт Литъл” и много други детски книги).

Цялото писмо от Нордсторм до Сендак можете да видите на lettersofnote.com.

Свързани заглавия
Почина Морис Сендак
10 житейски урока от детските книги

Прочетете още

С актрисата Лили Сучева, която чете откъс от романана премиерата_

Гергана Лаптева за новата си книга: Написах „Момичето от портрета“ с тангата на Гардел и Пиацола

Шепа българи в чужд свят са съхранили страната в сърцата си Книга след книга, стилът …