Начало / Свят / „50 нюанса сиво” изстреля Томас Талис на върха в музикалните класации във Великобритания

„50 нюанса сиво” изстреля Томас Талис на върха в музикалните класации във Великобритания

„50 нюанса сиво” от ЕЛ Джеймс изстреля Томас Талис на върха в класациите за класическа музика във Великобритания, съобщи „Гардиън”. Запис от 1985 г. на най-великото произведение на Талис, „Spem in Alium”, е по-търсен от композиции дори на големия тенор Лучано Павароти.

Произведението „Spem in Alium” е от приблизително 1570 г. Талис го пише и композира за църковна музика по времето, когато на власт е Елизабет I. То е любимо на богаташа и експерт в садомазохизма, Крисчън Грей – главен герой в световния бестселър. Неговите музикални предпочитания очевидно карат британците да си спомнят за един от най-великите си композитори.

Стив Смит, представител на организацията на учените, изследващи Талис, коментира: „Не съм сигурен дали Талис е очаквал подобно нещо. Но има екстаз в музиката, така че не съм толкова изненадан, че ЕЛ Джеймс го е избрала за целта. Звученето е интензивно и има много кулминации”.

Томас Талис е британски композитор, роден през1505 г. Той е един от най-значимите творци на църковна музика през ХVІ век. Най-известното му произведение е „Spem in Alium”, написано около 1570 г. Умира през 1585 г. Няма негов портрет, нарисуван докато е жив. Най-ранния портрет на Талис датира от 150 години след неговата смърт.

Свързани заглавия
„Петдесет нюанса сиво” ще бъде филмирана
Еротична трилогия удари 20 милиона продадени копия в САЩ, излиза и в България
Еротичен роман е най-продаваната електронна книга във Великобритания

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …