Начало / Автори / Да си спомним за Е. Б. Уайт

Да си спомним за Е. Б. Уайт

Вчера, 11 юли, се навършиха 113 години от рождението на известния журналист и детски автор Е. Б. Уайт. Той е написал вечни детски произведения като „Паяжината на Шарлот” и „Стюарт Литъл”. Дълги години е работил в списанието „Ню Йоркър”.

Елвин Брукс Уайт е роден в Маунт Върнън, Ню Йорк, през 1899 г. Преди да учи в университет служи в американската армия. Завършил е бакалаварска степен в сферата на изкуствата в известния университет „Корнел”. Там получава прякора „Анди”. Докато е още студент, пише за изданията „Корнел Дейли Сън” и „Сиатъл Таймс”.
През 1925 г., когато се създава списанието „Ню Йоркър”, той се запознава с редакторката Катрин Ейнджъл. Тя го препоръчва и така той започва работа там. Макар тя да е 7 години по-възрастна от него,двамата по-късно се женят и имат син, Джоел Уайт, който става корабостроител.

Уайт се интересува от писане когато е на около 30 години. Публикува няколко книги и сборници с поеми като „Дамата е студена – поеми” (1929 г.) и „Необходимост ли е секса? Или защо се чувстваме по начина, по който се чувстваме” (1929 г.). Започва да се вълнува от детска литература покрай своята племенница. Първата му детска книга – „Стюарт Литъл”, излиза 1945 г. През 1952 г. излиза най-известното му произведение, „Паяжината на Шарлот”.

Двете книги се радват на популярност и признание от критиците. През 1970 г. Уайт получава награда за цялостен принос към детската литература – медал „Лора Ингълс Уайлдър”. Същата година излиза третата му много популярна детска книга, „Тромпетът на лебеда”. Тази творба печели приза „Секвоя”. Други награди, които авторът е получавал, са „Пулицър” за цялостно творчество и президенския „Медал на свободата”.

Е. Б. Уайт умира 1985 г. в Бруклин от болестта на „Алцхаймер”.

Свързани заглавия
За първи път на български излиза детската класика „Паяжината на Шарлот”
10 класически книги за деца

„Паяжината на Шарлот” тук

Прочетете още

9780593714508_p0_v3_s1200x630

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (22 април – 28 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Toxic Prey“ от Джон Санфорд (нова в класацията) 2. „The Women“ …