Начало / Автори / Съвместните проекти на писатели и музиканти

Съвместните проекти на писатели и музиканти

Писането и музиката имат много общи неща и би трябвало да се допълват често. Това обаче не се случва редовно, а и не винаги комбинацията се получава добре. Сайтът flavorwire.com дава примери за няколко съвместни проекти между автори и музиканти, които наистина си струват.

1. Кърт Кобейн и Уилям Бъроуз. За албума от 1992 г. „The „Priest” They Called Him” двамата работят заедно. Кобейн свири на китара свой аранжимент на коледни песни, а на фона на музиката Бъроуз чете своя история.

2. Нийл Геймън и Аманда Палмър. Докато записва първия си соло албум, Аманда Палмър се запознава с Нийл Геймън. Той се съгласява да помогне за бележките по обложката и някои от текстовете. Албумът се казва „Who Killed Amanda Palmer”(2008 г) . По-късно Геймън публикува книга със същото заглавие.

3. Алън Гисбърг и „Клаш”. На един концерт на бандата през 1981 г., те канят Гинсбърг на сцената да изпее своя поема, докато те свирят. По-късно групата и поетът правят съвместния албум „Combat Rock”.

4. Бен Фолдс и Ник Хорнби. Хорнби е признат меломан. Двамата с Бен Фолдс работят заедно при записването на албума „Lonely Avenue”. Писателят е писал и есета върху песни на Фолдс.

5. Салман Рушди и „Ю Ту”. Книгата на Рушди „Земята под нейните нозе” е интерпретация на мита за Орфей. В творбата Орфей е страдаща рок звезда. Вокалът на „Ю Ту”, Боно, иска разрешение да превърне сюжета в песен. Писателят му разрешава.

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …