Начало / Свят / Млад автор дебютира във Франция с книга, посветена на Яна Язова

Млад автор дебютира във Франция с книга, посветена на Яна Язова

Книга, посветена на Яна Язова, се появи на френския книжен пазар. Автор е българинът Слав Петков, който прави своя литературен дебют. „Ce soir, la dentelle…” излезе в края на април с клеймото на издателство „Chiado Editeur”.

„Ce soir, la dentelle…” („Тази вечер, дантелата…“) не е документална, текстът е написан под формата на фрагменти: Paradoxygène, Pensées aux pince-nez, The Masterpiece, La Confession, Une histoire vraie. Това са малки цялости, на границата между поезия и проза, по думите на самия автор. Той е работил три години над текста преди да го предложи на „Chiado Editeur”.
„Фрагментът притежава силата на краткостта. В света, в който живеем – все по-забързан и по-забързан – епохата на безкрайните романи сякаш е приключила. Литературата се променя. Или поне истинската. Именно фрагментарността й придава онази така необходима искреност – така липсваща в определени векове, която да привлече вниманието на капризния читател днес, категорично отхвърлил увъртанията”, каза пред lira,bg авторът.

Яна Язова е любимата писателка на Петков: „За живота й се изговориха много неща, а като че ли творчеството й си остана малко забулено. Всъщност повечето хора се впечатлиха по-скоро от трагедията – убийството на една от най-красивите и талантливи българки. Яна Язова не присъства в учебниците нито на ниво училище, нито на ниво университет, а това е голям срам. Аз лично я открих за себе си случайно. Беше през лятото на 2004 г., в една пловдивска книжарница. Къде другаде, наистина?  И вниманието ми се спря на един роман – „Александър Македонски“. Взех го в ръце и се зачетох в текста на задната корица…”.

Слав Петков е от Пловдив, роден е през 1986 г. В момента преподава френски в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …

Един коментар

  1. Петър Величков

    Чудесно! Точно преди 23 май, когато се навършват сто години от рождението на Яна Язова!