Начало / България / Вдигат паметник на Яна Язова в родния й Лом

Вдигат паметник на Яна Язова в родния й Лом

Паметник на голямата българска поетеса Люба Тодорова Ганчева, известна в литературните среди като Яна Язова (1912-1974), ще бъде издигнат в  родния й град Лом, съобщи montana-dnes.com. На 23 май се навършват 100 години от нейното рождение. Новината идва след среща на проф. Хилде Фай – председател на Международната фондация европейски форум и Международното немско-българско културно дружество с кмета на общината Иво Иванов и председателката на постоянната комисия по културата в Общинския съвет Дафинка Борисова.

Цялостното честване на столетието предвижда поредица от прояви, които ще се състоят в Лом през септември – съобщи председателят на дружество „Будители” в област Монтана Юлий Йорданов. То ще премине под почетния патронаж на кмета на община Лом Иво Иванов.

В програмата са включени: научна конференция, която ще е в Лом с участието на изследователи от Института по литература при Българската академия на науките и няколко университета, изложба на държавната агенция „Архиви”, спектакъл по произведения на Яна Язова с участието на актьори от софийските театри, отчитане резултатите от националния литературен конкурс на името на писателката и други.

Родният град на именитата авторка ще ознаменува столетието с откриване на нейн паметник. Той ще бъде висок 1,90 м. Отливката ще бъде направена от скулптора Марин Марков.

Свързани заглавия
Загадките около Яна Язова остават

Книгите на Яна Язова тук

 

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …