Начало / България / На 7 май започват ХХІІ поетични дни „Пеньо Пенев“

На 7 май започват ХХІІ поетични дни „Пеньо Пенев“

Традиционните Дни на поезията „Пеньо Пенев“ ще се проведат на 7 и 8 май, стана ясно на пресконференция, организирана от обществения комитет, който е под шапката на кмета на Димитровград. Това е ХХІІ издание на конкурса и честванията на родения в малкото севлиевско село Добромирка Пеньо Пенев.

Тържествата ще започнат в 17.30 ч. с творчески ателиета за ученици в парк „Пеньо Пенев“. От 19 ,30 ч ще се състои официалната церемония по откриването – запалване на Огъна на поезията пред паметника-костница на поета. Там ще бъде и връчена националната поетична награда на Ангел Ников – новият лауреат, по чиито стихове ще бъде изнесен рецитал.

На 8 май от 16 ч в ще бъде открита в художествената галерия „Петко Чурчулиев“ изложбата „Поезия и още нещо…“. Експозицията е под шапката на метафоричната инициатива „Поетична пътека“. „Пътеката” ще бъде продължена в дома-музей със спектакъла „Разговор с поета“ на димитровградската арт формация „Дъга“ и ще завърши в театъра „Апостол Карамитев“ с моноспектакъла на Димитър Марков („Епопея на забравените“ от Иван Вазов и по текстове на Захари Стоянов).
Традиционната изложба „Лауреати на националната литературна награда „Пеньо Пенев“ ще бъде разположена по символичната поетична пътека, която също ще бъде знаково маркирана.

Пеньо Пенев е роден на 7 май 1930 г. Учи в гимназия в Севлиево. Участва в бригадирското движение в Димитровград. Работи като журналист във в.“Димитровградска правда“. По-късно е редактор във в. „Стършел“. За пръв път печата през 1947 г. Автор е на стихосбирките „Добро утро, хора!“(1956), „Ние от двадесетия век. Димитровград. Стихотворения“(1959), „Стихотворения“ (1961) (посмъртно).
След много изпитания, лутания и тежка депресия Пеньо Пенев се самоубива на 27 април 1959 г. В Димитровград има музей, посветен на неговия живот и творчество. На негово име е наречен паркът „Пеньо Пенев“ в града.

Свързани заглавия
Ангел Ников е носителят на наградата „Пеньо Пенев”

Ангел Ников е носителят на наградата „Пеньо Пенев”

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …