Начало / Автори / Анархистът Ярослав Хашек

Анархистът Ярослав Хашек

Ярослав Хашек (1883-1923) e роден на днешния ден преди 129 години.

Родното му място е Прага, Австро-Унгария, баща му е беден учител. Като ученик Хашек става анархист и е изключен от гимназията. Пътува из цялата империя и на Балканите, минава и през България и увековечава този факт с фейлетон за придвижването си от Никопол до Русе. По това време пише около 1000 къси разказа. През 1912 г. е публикуван първият му сборник, в който се появява образът на войника Швейк.

През Първата световна война е пратен на фронта, където натрупва огромен сатиричен материал, който става основата на прочутия му роман “Приключенията на добрия войник

Швейк през Световната война”. Образите в книгата са прототипи на хората, които писателят среща в окопите.

През 1915 г. войникът Хашек преминава фронтовата линия и се предава на руската армия. След Октомврийската революция през 1917 г. постъпва в Червената армия и става член на комунистическата партия. През 1921 г. в Русия издава на части романа си за Швейк, който в крайна сметка остава недописан. Книгата е великолепно илюстрована от графика Йозеф Лада, който става световноизвестен с нея.

Хашек работи като редактор на списания до 1920 г., когато делегация от Чехословакия го кани да се върне в родината си. Три години по-късно заболелият от сърце и с наднормено тегло автор умира в Липнице от туберкулоза. Там от 2000 г. се провежда ежегоден хумористичен фестивал.
Посмъртно са издадени произведенията на писателя, писани в Русия. Романът за Швейк е преведен на 60 езика. На Хашек и на героя му са кръстени два астероида.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Убийства във Флийт Хаус от Лусинда Райли …