Начало / Свят / Основателят на „Световната нощ на книгата”: Нуждаем се от истории

Основателят на „Световната нощ на книгата”: Нуждаем се от истории

Джейми Бинг – основателят на инициативата „Световната нощ на книгата”, заяви, че съществува остра „нужда от истории”, съобщи thebookseller.com. Церемонията предхождащата нощта на книгата се  състоя вчера  в комплекса „Куин Елизабет Хол” в Лондон. „Наистина се нуждаем от истории. Връзката между хората се артикулира най-добре чрез истории. Нашата инициатива е в чест на книгите и четенето. Надяваме се, че тази нощ на книгата далеч не е последната”, допълни той.

На церемонията присъстваха автори като Марк Билингам, Дейвид Никълс, Иън Банкс, Андреа Леви и Мег Рософ. Също така и известни британски актьори и други публични личности. Те четоха пасажи както от любимите си книги, така и от собственото си творчество.

На тазгодишното издание на „Световната нощ на книгата” 20 000 доброволци си разменяха и подаряваха книги в Обединеното кралство. Същото сториха 25 000 в САЩ и 33 333 в Германия.

Ирландия също дебютира с участие в инициативата. Освен между читателите, книги бяха раздадени и на затвори, църкви, театри, училища и др.
Книжарниците също отбелязаха събитието с различни програми. Някои даваха безплатни книги, други организираха състезания за печелене на ваучери.

Свързани заглавия:

Станаха ясни 30-те книги за „Световната нощ на книгата“ през 2012 г. в САЩ
Романът „Да убиеш присмехулник” е най-желан за „Световната нощ на книгата” 2012

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …