Начало / Свят / Никанор Пара: Наградите са за свободните духове и приятелите на журито

Никанор Пара: Наградите са за свободните духове и приятелите на журито

Чилийският поет Никанор Пара, който беше отличен с награда „Сервантес”, не присъства на официалната  церемония по връчването й , състояла се вчера в мадридския университет „Алкала де Енарес“, съобщи santiagotimes.cl. Причината е възрастта и крехкото здраве на родения през 1914 г. поет.

Наследникът на испанската корона принц Фелипе нарече твореца „дух близнак на великия романист и рядък откривател”.

„Наградите са като Дулсинеята на Дон Кихот”, пошегува се Парра. „Колкото повече мислим за тях, толкова по енигматични, но и далечни стават за нас. Наградите са за свободните духове и приятелите на журито”. Пара е третият чилийски автор, който печели награда „Сервантес”, смятана за най-престижната в испано-говорящия свят.

Наградата „Сервантес” е учредена през 1975 г. от Министерството на културата на Испания, а първото издание е следващата година. Тя се връчва на автор, чието творчество на кастилски испански език е допринесло за развитието на испанската и латиноамериканската култура. Призът се връчва всяка година. Няма подгласници.

Никанор Парра е чилийски математик и поет, роден през 1914 г. Той е един от най-бележитите творци на испански език. Определя себе си за „антипоет”. Автор е на над 20 книги, които са преведени на много езици.

Свързани заглавия
97-годишен поет спечели наградата „Сервантес”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

B9713959735Z.1_20171128143145_000GKIA73STF.2-0

Шарл Бодлер е лошото момче на френската поезия

Творецът е роден преди 200 години Появява се на света през един априлски ден на …