Начало / Любопитно / „Поверително от кухнята“ от Антъни Бурдейн – лошото момче на кулинарния бизнес (анотация и откъс)

„Поверително от кухнята“ от Антъни Бурдейн – лошото момче на кулинарния бизнес (анотация и откъс)

 Антъни Бурдейн ще раздразни апетита ви с това съблазнително забавно, на места шокиращо угощение, съставките за което е почерпил от своя 25-годишен опит в дебрите на висшата кухня. Не е забравил и някои от скритите подправки като секса и наркотиците.

От първата изядена от него стрида във Франция до луксозния ресторант на върха на центъра „Рокфелер”, от ресторантите в Токио до дилърите на наркотици в Ийст Вилидж, от гангстерите до плъховете, брилянтно написаният, шокиращо откровен автобиографичен роман на Бурдейн ще ви накара да се смеете до сълзи и да споделите любовта му към храната.

 „За мен животът на готвача е дълга любовна история, изпълнена с върховен екстаз, разочарования и смешни моменти.
Тук ще откриете щастливите случки и мигове – нещата, които са те привлекли, нещата, които те карат да се връщаш отново за още. Ще откриете и някои ужасяващи истории. Тежко пиянство, наркотици, секс в склада за сухи продукти… Защо не бива да си поръчвате риба в понеделник, защо онова, което е известно като специалитет, всъщност е остъргано от дъното на варела, и защо фритата от морски дарове не е добър избор за обяд…– все неща, които се срещат често в този бизнес.
Хората с кариера в ресторантьорството, които прочетат тази книга, може да харесат, а може и да не харесат онова, което съм написал. Но ще знаят, че не съм излъгал.
А на читателите, надявам се, ще мога да дам вкуса към тези неща и тези времена… Този вкус е и сладък, и горчив, и солен… и много пикантент!
И бих искал да предам, доколкото мога най-точно, странното удоволствие и наслаждение от езика, патоса и убийствения хумор, които могат да се чуят и срещнат само на фронтовата линия в кухнята. Бих искал хората, които ще прочетат тази книга, да получат поне чувството, че този живот, въпреки всичко, може да бъде забавен”, заявява Антъни Бурдейн.

Мнения на критиците

„Бурдейн е истински Джак Керуак на кухнята.”

Суми Хан
„Повечето посетители в ресторантите вярват, че изящните им блюда от гъши пастет и палачинки от елда, поръсени с боровинков сос са приготвени от кулинарни артисти от най-висша класа, от чувствителни, изтънчени готвачи. Истината често е много по-брутална. Има и истински „артисти”, разбира се, но по-вероятно е, както пише Антъни Бурдейн в „Поверително от кухнята”, сложната ви вечеря с великолепни предястия и ястия да е приготвена с усилията на екип от „морално деградирали, вечно надрусани зли духове, бегълци, банда главорези, състояща се от пияници, крадци, повлекани, леки жени и психопати, които не могат да кажат и едно изречение на чужд език”. Доказалият се като изкусен готвач в най-елитните ресторанти, пропътувал целия свят в търсене на най-уникалните ястия, Бурдейн е неприлично красноречив, престъпно добър разказвач, който споделя откровено своето мнение – истински Джак Керуак на кухнята.”
Суми Хан, Amazon.com

„Смях се толкова много, че забравих да ям!
О, наистина ще се забавлявате с тази книга, докато я четете. След това ще се разкъсвате от спомените за смешните и нелепи ситуации, които Бурдейн описва в книгата си, и спомените за ужасните неща, които понякога се случват в кухните на ресторантите. Със сигурност „Поверително от кухнята” си струва да се прочете. И повярвайте – защото съм бивш мениджър на ресторант – дори най-абсурдните лудории, които са описани тук, са истина!
Моите почитания към Бурдейн за откровеността, с която малцина биха се осмелили да пишат за своя занаят. Ако имате достатъчно здрав стомах, книгата ще бъде истинско удоволствие за вас. Поздрави от един човек с добро храносмилане!”
Дж. Дейвис, Amazon.com

––––––––––––––––––

 

БЕЛЕЖКА ОТ ГЛАВНИЯ ГОТВАЧ

Не ме разбирайте погрешно. Аз обичам ресторантския бизнес. По дяволите, та нали все още съм в него – вече цял живот, един обучен главен готвач, който само след час вероятно ще пече кости за деми-гласе и ще реже  говеждо в една кухня за подготовка на Парк Авеню.
Няма да разкривам никакви тайни, нито ще си направя харакири заради всичко, което към видял, научил и свършил през дългата си кариера като мияч на съдове, готвач по подготовката, готвач на пърженето, на грила, готвач на сосове, заместник шеф и главен готвач, защото съм сърдит на бизнеса, или защото искам да ужася хранещото се в ресторанти общество. Освен това все още ми харесва да бъда главен готвач, тъй като този живот е единственият, който наистина познавам. Ако се нуждая от услуга в четири сутринта, независимо дали това е светкавичен заем, рамо, на което да поплача, хапче за сън, гаранция за кредит или просто някой, който да ме вземе с колата си от някое опасно предградие в проливния дъжд, определено не се обаждам на някой познат писател. Обаждам се на моя заместник главен готвач, или на предишния си, или на готвачът-сосиер, или на някой, с когото работя или с когото съм работил през последните двадесет и повече години
Не. Аз искам да ви разкажа за тъмните пазви, за недрата на ресторантския търбух – една субкултура, чиято вековна милитаристична йерархия и характер с привкус на “ром, педерастия и пърхане на мигли”, създават смесица от непоколебими заповеди и разбиващ нервите хаос – защото я намирам за напълно комфортна, като хубава топла вана. Точно в този живот знам стъпките и мога да се придвижвам лесно. Знам езика му. Познавам хората в малката общност от главни готвачи в Ню Йорк, в която преобладават кръвосмесителни връзки, и знам как да се държа в кухнята за разлика от реалния живот, където се чувствам като върху тресяща се земетръсна зона. Искам професионалистите, които прочетат това, да му се наслаждават заради онова, което представлява: прям и откровен поглед върху живота, който много от нас живеят и дишат през по-голяма част от дните и нощите си, стигайки до прекъсване на “нормални” социални взаимовръзки. Ние никога нямаме свободни дни в събота и неделя, винаги работим през празниците, най-заети сме, когато всички останали хора в света, просто целият свят не работи, което ни създава изкривен и особен поглед към действителността, който моите познати готвачи и майстори надявам се ще разпознаят. Хората с кариера в ресторантьорството, които прочетат тази книга, може да харесат, а може и да не харесат онова, което съм написал. Но ще знаят, че не съм излъгал.
Искам читателите да хвърлят поглед на истинските радости от създаването на добра храна на професионално ниво. Бих искал да разберат  какво е чувството да постигнеш детската си мечта и да командваш собствен пиратски екипаж – какво е да се чувстваш, да изглеждаш и да миришеш на дрънкането и съскането в кухнята на голям градски ресторант. И бих искал да предам, доколкото мога най-точно, странното удоволствие и наслаждение от езика, патоса и убийствения хумор, които могат да се чуят и срещнат само на фронтовата линия. Бих искал хората, които ще прочетат тази книга, да получат поне чувството, че този живот, въпреки всичко, може да бъде забавен.

Книгата „Поверително от кухнята“ тук

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …