Начало / Свят / Израелски университет пусна архива на Айнщайн онлайн

Израелски университет пусна архива на Айнщайн онлайн

Израелски университет започна да публикува от понеделник десетки хиляди документи от личния архив на Алберт Айнщайн – от рядък екземпляр с прочутата формула E=mc2 през тайните му любовни писма до политически памфлети.

57 години след смъртта на физика ерусалимският Hebrew Universityотвори достъпа до интернет страницата на проекта, разработван съвместно с американските California Institute of Technology и издателството Princeton University Press, съобщи.dnevnik.bg.
Архивът е завещан на Hebrew University от самия Айнщайн, който е помогнал за основаването му. От университета съобщават, че постепенно ще добавят нови и нови документи и че една от основните им цели е да дигитализират целия архив на учения.

Интерес ще предизвика идеалистичното му предложение от 1930г. за „таен съвет“ на евреи и араби, който да донесе мир в Близкия изток. То не е качено още в интернет, но може да се види в университета. Става дума за писмо на немски до арабския вестник „Фаластин“ с идея за комисия от по двама лекари, юристи, профсъюзни водачи и духовници (по един от всяка от страните). „Макар този „Таен съвет“ да няма определена власт, той в крайна сметка ще доведе до състояние, в което различията ще бъдат елиминирани. Представителството в него ще се издигне над боричканията на всекидневната политика.“

Известно е, че Айнщнайн е подкрепял еврейската общност в британския протекторат в Палестина, но е имал нееднозначно отношение към държавата Израел. Това не пречи през 1952г. група евреи да го предложат да стане вторият президент на страната – нещо, което той деликатно отклонява с мотив, че иска да запази независимостта на възгледите си.
Очаква се любопитство да събудят и 20-ината любовни писма, които той е писал до братовчедка си Елза Айнщайн – жената, която ще стане втората му съпруга, но по време, когато още е бил женен за първата – Милева Марич. „Ще задоволим интереса на любопитните, но със сигурност това ще е и страхотен масив за преподаватели и учени“, казва Ханох Гутфройнд, оглавяващ комисията за надзор на управляването е съхраняването на архива.

В момента могат да се видят само подборка от документи, създадени преди 1923г., когато Айнщайн е бил на 44 години. Голяма част от тях са на немски и Hebrew University ще публикува преводи на английски и обяснителни бележки към тях. Гутфройнд обяснява, че поради твърде личния характер на част от писмата, комисията внимателно обсъжда дали да им даде публичност. „Но ако оставиш да мине достатъчно време, значи вече е кашер“, допълва той.

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (11 март – 17 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (4 седмици в класацията) 2. „Three-inch …