Начало / Свят / Първото издание на „Моята борба” на албански нарушава два закона

Първото издание на „Моята борба” на албански нарушава два закона

В Албания за първи път беше публикувана „Моята борба” на Хитлер от местен издател, което предизвика скандал в страната и в Германия. Причината е, че издателят е нарушил както европейския закон за авторските права, така и националното законодателство.

Авторските права на книгата на нацисткия вожд  се държат от федералните власти в Бавария.Те изтичат през 2015 г. Според европейските наредби авторските права изтичат 70 години след смъртта на създателя на съответното произведение. След това те стават обществено достояние и могат да публикувани без съгласие и плащане. Официалната дата на смъртта на Хитлер е 30 април 1945 г. и тогава „Моята борба” може да бъде свободно отпечатвана, уточнява novostiliteratury.ru.

Властите в Албания също ще дадат под съд издателя на „Моята борба” , защото книгата нарушава местното законодателство, тъй като подбужда към ненавист на расова основа.

Позицията на албанския издател е, че публикувал книгата, защото искал тя да бъде предупреждение към бъдещите поколения, да не повтарят безумията на Хитлер.

Свързани заглавия
„Моята борба“ по вестникарските будки в Германия
„Уотърстоунс” определи „Моята борба” за „перфектен коледен подарък”, после се извинява
Руски прокурори искат да забранят „Бхагавад гита”, индийци протестират
Търговец в Катар препоръча „Моята борба”

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …