Начало / България / „Изток-Запад” започва с Мацуо Башьо поредицата „Световни поети”

„Изток-Запад” започва с Мацуо Башьо поредицата „Световни поети”

Издателство „Изток-Запад” стартира нова поредица „Световни поети” и събира в нея майсторите на мерената реч. Първата книга е на легендарния японски поет Мацуо Башьо и е озаглавена „100 хайку”. Преводът и подбора са на Братислав Иванов. Книгата ще бъде официално представена на 7 март, сряда, от 18 ч в столичната книжарница „Хеликон-България”.

Мацуо Башьо е най-известният представител на поезията от периода Едо. Приживе той е известен главно с работите си в колаборативния жанр хайкай. В наши дни той е признат за майстор на кратката форма хайку. Поезията на Мацуо е известна в целия свят, а в Япония негови стихове са елемент на множество паметници.

Башьо е роден на 28 ноември 1644 г. Още приживе става кумир за стотици хиляди читатели, а неговото творчество предопределя развитието на хайку поезията поне за следващите три столетия.

През 1806 г. Башьо е обявен от императора за Божество на летящите звуци (Hion myojin), а по повод стогодишнината от рождението му той е честван като божество в шинтоистките храмове.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …