Начало / Критика / „Око за око“ изследва липсата на морал в света

„Око за око“ изследва липсата на морал в света

Книгата е предпоследна от обичана поредица

20241013_152308

„Око за око“ е напрегната история от майстора на трилъри с политически подтекст Джефри Арчър. Този път героите му преминават през множество перипетии на фона на голямо зло, което идва от Близкия Изток – и по-конкретно, от Саудитска Арабия. Темата е щекотлива, защото става дума за оръжия… А където има търговия с такава смъртоносна стока, неминуемо побеждава корупцията, напомня авторът.

Неговият Уилям Уоруик е една от най-значимите причини да разтваряме томче след томче новите книги на Арчър. Седмата история за детектива го противопоставя на хора зли и коварни – неговата задача е да ни убеди, че достойнството и почтеността все още имат глас в света ни.

Книгата на Арчър задава сериозни въпроси – например този защо моралните граници изчезват толкова бързо, когато става дума за пари. Иначе по страниците на „Око за око“ ни очаква шеметно пътуване, в което Уоруик се надпреварва със смъртта и времето, за да спаси няколко човешки живота – и по този начин справедливостта да възтържествува.

Сюжетът е добре разработен, с усет за детайла, макар че действието се развива на доста различни по характер места. Неочакваните смени в ритъма и неразгадаемите характери на героите придават още стойност на романа. А финалът му е точно като за трилър на Джефри Арчър – категоричен, но и с отворена вратичка, та да има накъде да поеме следващият.

Писателят казва, че това е предпоследната история за Уилям Уоруик, която пише. Ако харесвате романите на Лий Чайлд, и тези на Джефри Арчър ще са по вкуса ви

Препоръка от Краси Проданов

Прочетете още

20241013_152203

„Анна Кадабра“ – забавна история за деца с въображение

Излезе втората книга от поредицата Вещерски номера и много смях – това е накратко животът …