Начало / Ревюта / Книга като огън – път към сърцата на читателите търси Мария Лалева

Книга като огън – път към сърцата на читателите търси Мария Лалева

За смиряване и сдобряване е новият ѝ роман

1de6c80a-fd91-4e56-982b-9f2a7490986e

Благодатната книжна есен продължава – сега на дневен ред е третият роман на Мария Лалева „Пътища от огън“. По страниците авторката бърка в най-горещите теми на съвремието и прави така, че онова, което ни разделя, да се превърне в повод за любов.

Главният ѝ герой е бежанец, който е на кръстопът в живота – и заради войната, и заради вярата. Карим е превърнал огъня в приятел, странните му способности са обаче средството да прозре големите истини.

Мария Лалева пише завладяващо и драматично, както са свикнали почитателите ѝ от „Живот в скалите“ и „Пасиансът на архангелите“. Обичайните поводи за всекидневни разпри и житейските несгоди тя обагря с духовни истини, така че всеки да вижда в злободневните теми, които заливат медиите ни, и пътека за израстване. „Войната е начин да слезем толкова ниско, та да видим колко високо можем да се издигнем“, казва авторката в едно интервю пред БНР. И добавя, че страховете, които ни заливат днес, помагат да се осъзнаем – и че са страшни тогава, когато се превърнат в господари на решенията ни.

Ако душата ни е минала през огъня, сигурна е Мария Лалева, ще оцелее!

Така се ражда „Пътища от огън“ – книга, призвана да ни събере, да ни даде увереност, че можем да живеем отново заедно безпроблемно; каквото и да ни разделя в момента. Съдбата на Карим е като метафора на всичко, преживяно от нас – и подсещане да изгорим преградите, които до вчера сами сме създавали, та да започнем на чисто днес.

Такъв е и ефектът от книгата – „Пътища от огън“ освобождава от тежки мисли, колкото и да е трудно настоящето. Добре знаем, че там, където вилнее стихията, се ражда после чистота. И в природата е така – след пожар израстват най-много видове. Ако душата ни е минала през огъня, сигурна е Мария Лалева, ще оцелее!

Текст Красимир Проданов

Прочетете още

newsletter_oktomvri

Октомврийско четене – книги за слънце и за дъжд

Пъстра колекция от заглавия на месеца Трилър или пък книга, която учи да сме щастливи …