Начало / Автори / Създателят на „Дюн“ Франк Хърбърт: „Всяка цивилизация е изградена върху малодушието“

Създателят на „Дюн“ Франк Хърбърт: „Всяка цивилизация е изградена върху малодушието“

Писателят е роден през октомври

hmuhridsse8m9ba3sxh1

Появява се на бял свят в Такома, щата Вашингтон на 8 октомври 1920 г. Отива си пък в следствие на тежко заболяване на 65. Няколко години преди това е изпратил по същия начин и първата си съпруга.

Работи първо като журналист, но опитва да пише и разкази – дори продава няколко на едно списание. Така и не завършва висшето си образование във Вашингтонския университет – жена му свидетелства, че е имал достатъчно познания за това, но просто му е било… скучно.

Голямата промяна за Франк Хърбърт идва, когато той е около 30-годишен. Тогава открива набиращия скорост жанр на фантастиката и става страстен негов почитател.

С времето започва и да пише, дори създава роман, наречен „Драконът и морето“, който обаче остава недооценен. Пишейки статия за пясъчните дюни в Орегон, му хрумва идея, която се превръща в най-известната му книга. Успява всъщност да напише „Дюн“ и благодарение на своята съпруга Бевърли. Тя твори рекламни текстове за търговци и така осигурява хляба в дома им, като му дава възможност да се съсредоточи върху замисъла си.

Франк Хърбърт работи по книгата цели шест години, а после получава един след друг общо 20 отказа от издатели. Накрая малко филаделфийско издателство се смилява над него и… сензацията е налице.

Книгата става първи представител на вълната на екологичната научна фантастика. Продълженията следват едно след друго, а през 1984 г. Дейвид Линч прави и филм. Следва минисериал в началото на нашия век, за да стигнем до добре познатата екранизация на Дени Вилньов отпреди няколко години.

„Дюн“ е сложна смесица от политика, философия, религия и екология. Много от темите, прокарани от писателя, могат да обяснят и света ни днес. Стига да я четем и между редовете. Смята се, че писателят се опитва да обясни корените на лидерството по страниците, да изясни природата на нормалността и лудостта. Изучава например полския философ и инженер Алфред Корзибски, докато създава романа си и неговите продължения.

Смята се, че „Дюн“ е като гръбнак на целия научнофантастичен жанр – тя е една от най-продаваните изобщо

Dunestill

Ето и няколко цитата, които демонстрират мисленето на Франк Хърбърт
  • Страхът погубва разума. Страхът е онази низка смърт, която носи пълно унищожение. 
  • Този, който умее да подчинява, той управлява.
  • Конституцията е мобилизирана обществена власт и няма съвест. Тя може да смаже както високопоставения, така и смирения, да им отнеме последната искрица достойнство и индивидуалност.
  • Почти всяка цивилизация е изградена върху основите на страха и малодушието. 
  • Бюрокрацията унищожава инициативата. Почти няма друго, което бюрократите да мразят повече от нововъведенията
Факти и цитати подбра Краси Проданов
Снимки от vocal.mediahttp://lit216.pbworks.com и Warner Brothers Pictures

Прочетете още

4(4)

Ленард Коен на 90 – спомен с песен и книга

Тихата му музика твори и днес чудеса Роден е през септември 1934 г. Точно 90 …