Начало / Любопитно / Как да научим детето да чете

Как да научим детето да чете

Сайтът icanteachmychild.com показва десетте стъпки, които могат да помогнат на родителите да научат децата си да четат. Стъпките не са в определен ред. Ето ги и тях:

1. Чети на детето си
Процесът започва още в много ранна детска възраст. Ако се чете на детето от съвсем малко, то свиква с книгите и започва да ги харесва. Не е важно какво точно му се чете, важно е то да сезабавлява.

2. Задавайте въпроси
Ако се задават въпроси преди и след четене, детето не само научава нови думи, но и започва повече да разбира какво се чете. Ако е съвсем малко, можете да го питате дали вижда картинките и може ли да ги посочи.

3. Дайте пример
Дори едно дете да харесва книгите, любовта му към тях ще изчезне бързо, ако не му бъде даден пример. Дори вие да не сте запален читател, направете усилие да четете поне няколко минути всеки ден. Но покажете на детето си, че четенето е не само за децата, но и за възрастните.

4. Идентифицирайте буквите в заобикалящата среда
Важно за детето, когато е на 2-3 годинки, да му се показват буквите – от списания, реклами и т.н. По този начин то не само ще научи азбуката, а и ще я разбере, което е по-важно.

5. Развивайте придобитите умения
Веднъж щом детето е показало интерес към буквите, хубаво е той да се развива. По-важно е да научи не само визуално буквата, но и да запамети звука. Можете и заедно да рисувате букви. Полезни са песните и римуваните стихове.

6. Класифицирайте жанра
Когато детето е прехвърлило 5 години и вече разбира кое е истинско и кое не, можете да му покажете основните жанрове в детските книги – нехудожествени (реални случки за животни и т.н.), фентъзи (не могат да се случат в реалния живот, например магьосници и т.н.), реалистична проза (измислена история, но с реални герои и случки), книги за азбуката и книги с песни. Важно е детето да разбира какво чете, а не просто да чете.

7. Научете го на семействата думи
Семействата думи са тези, които се римуват, като хоп, поп, стоп и т.н. Помага на детето да види моделите в четенето.

8. Произношение
Търпеливо помагайте на детето да се учи да произнася правилно думите. Това е важно, за да се научи да не говори двусмислици. Внимателно му обяснявайте къде греши и кои думи назовава грешно.

9. Подреждане на думи
Това не е най-важното, но е полезно. Когато детето знае буквите и техните звуци, вече е време да подрежда думи с тях. Има много полезни игри с такъв замисъл.

10. По-сложни думи и предлози
По-сложните думи, предлози, съюзи и т.н. трябва да бъдат запомнени. Програмата ни е абсолютно против карането на децата да запомнят без да разбират, но това е единствения случай, в който това е необходимо.

Няма магическа формула, която да дава 100% успеваемост, че детето ще започне да обича да чете. Можете да погледнете тези съвети и да видите кои от тях са подходящи за вашето дете. Не е нужно да използвате всички.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …