Начало / Читатели / Българска книга за Деня на независимостта

Българска книга за Деня на независимостта

Празникът е от най-хубавите в националната ни история

dannyel-spasov-RRn2wkjQPzo-unsplash

Хрониките са добре познати – на 22 септември 1908 г. Фердинанд Първи обявява тържествено независимостта на България. Това се случва в църквата „Св. 40 мъченици“ във Велико Търново. Оценките за самия акт са противоречиви. Навремето са посрещнати с неодобрение от съседите ни. Сега и самите ние се съмняваме. Може би е типично за времето – със забележката, че обявяването на независимостта е една от малкото стъпки, която България прави, без да търси чуждо одобрение, без да разчита на подкрепа.

Такива са и книгите, които събираме за този ден. Писани понякога срещу обстоятелствата – като късащата сърцето „Градинарят и смъртта“ на Георги Господинов. Новият роман на обичания наш писател стана бързо най-продаваният в „Хеликон“. Будеше любопитство как ще продължи кариерата си той след получаването на Международен „Букър“ за „Времеубежище“. Съдбата обаче жестоко му посочи пътека…

Още един бестселър от роден автор е сякаш създаден за такива дни – „Нишка“ на Виктория Бешлийска. Историята преплита много поколения, ниже се покрай няколко героини, така авторката сплита третата си книга, която затвърди успеха ѝ като една от най-четените български писателки днес.

Добавяме в тази редица пореден български талантБоян Боев. Неговата „Сайбиевата невеста“ стъпва върху народната памет, преплита исторически факти с интригуващ сюжет, за да се роди книга-приключение, която говори за нравите на миналото, но и за собствената ни народопсихология. Точно в това е силен Боян – да описва и доброто, и злото, което носи в душата си българинът.

Цончо Родев пък ни поднася онази позабравена автентична българска история, която е далеч от елитите ни и дори от описаното в учебниците. „Сливенската трилогия“, писана още от 80-те беше преоткрита напоследък. Тя е любопитен документ, но и чудесна поредица от романи, в която големите събития съседстват със злободневието на един град, призван да роди много добри и отговорни българи – Сливен. Затова си струва и днес да разгърнем книгите от нея – първата е „Тътени“.

22

Септември е знаков за България. Отбелязахме вече 139 години Съединението на Източна Румелия с Княжество България. А сега честваме и Деня на независимостта, настъпил през 1908-а. Посрещаме тези дати с благодарност и българска книга – какво по-хубаво от това.

Препоръки за Деня на независимостта от Краси Проданов
Снимки от Yasin Alsbey и Dannyel Spasov за Unsplash

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-09-02 v 09.39.56_48647d45

Записките на един баща

Родителството е история без край, напомня Райън Холидей Книгата му носи чудесна доза вдъхновение в …