Начало / Без категория / Нощ на литературата идва на 25 септември

Нощ на литературата идва на 25 септември

Книгите проговарят в София и още доста градове

458697460_906142261546151_4083142429808270567_n

През 2024-а ще е за тринайсети път – за първи път събитието се провежда у нас през 2012 г. Форматът обаче е неизменен. Очаквани и неочаквани места в града оживяват благодарение на някоя книга. Чете се на всеки половин час – във времето от 18 до 22,30 ч. Основната идея е да се популяризира европейската литература, да открием за себе си непозната книга.

И сега ще е така – книгите ни очакват в общо десет български населени места. Читателските гнезда пък ще са 19, колкото е и броят на участващите през 2024-а заглавия. Сред тях откриваме например италианската „Как се пътува със сьомга“ от Умберто Еко в превод на Вера Петрова. Откъс от тази колекция от истории ще прозвучи в София и Добрич.

Белгийският роман „Трийсет дни“ пък разказва историята на Алфонс – добър с ръцете си и още по-добър със своето сърце. Откъс от книгата на Анелиз Вербеке в превод на Анета Данчева-Манолова ще прозвучи в София. И още едно от заглавията през 2024-а – швейцарският избор е „Изгнание и музика“ от Етиен Барелие. Преводът на Тодорка Минева ще бъде представен отново в София и Добрич.

Запазва се и традицията да има детско гнездо като част от инициативата. Фондация „Детски книги“ предлага на малките читатели да разтворят „Гипс“ на Анна Волц – един от най-добрите романи за млади читатели в света през 2016 г.

noc

Книги ще се четат още в Бургас и Варна, Велико Търново и Пловдив. Сред гнездата за четене пък откриваме Столична библиотека, Софийския университет, Българската академия на науките или бар „Петък“

Информация от noshtnaliteraturata.com
Илюстрация: Дамян Дамянов

Прочетете още

mesec

Инстинкт за хубави книги

Заглавията на септември се грижат за доброто ни настроение Запалените читатели – вярвате или не, улавят …