Начало / България / Комикс за различните деца прави дебют у нас

Комикс за различните деца прави дебют у нас

Той е и най-продаваният във Франция

Obrázek WhatsApp, 2024-08-02 v 09.14.10_4a9762b7

Жестоката Адел се ражда в главата на Антоан Дол още когато е на 14. Тогавашният ученик става жертва на училищен тормоз и така хлапето започва да си представя своята противоположност – нахакано момиче, което трудно може да остане със затворена уста. Антоан, който сега е на четирийсетина години, рисува Адел в училищните си тетрадки като свое алтер его, после обаче бързо я забравя… и така до 2012-а, когато му хрумва да я превърне в героиня на комикс.

Дол обаче си измисля псевдоним, под който да се появяват книжките за Адел – мистър Тан. Първият художник, на когото поверява образа на новата героиня, е мис Прикли – това пък е псевдонимът на художничката Изабел Мандру. Комиксът бързо се харесва на децата, като с всеки брой популярността му расте – за първите десет години от него са продадени над 10 млн. копия. През март тази година читателите на комиксовата серия вече са 18 млн.

Критиката казва, че Адел прилича по малко на други две известни малки героини – мразещата супа Мафалда, сътворена от Кино, както и Уензди Адамс – остроумната, саркастична и малко мъртва дъщеря на семейство Адамс.

Адел прави премиера в нашите книжарници сега с две истории накуп – „Всичко ще свърши зле“ и „Адът, това са другите“. Кратките истории, изпълнени с черен хумор и забавни ситуации, превежда на български Стефан Стоянов. На всяка страница в комикса е пресъздадена поредната бъркотия, в която се е забъркала Адел. Леко циничното момиченце бързо показва на всички свои неприятели, че ще си изпатят, като се изправят срещу нея. Комиксът всъщност се явява силен глас срещу училищното насилие, като чрез героинята си Антоан Дол – или мистър Тан, защитава ценности от рода на толерантността, себеуважението и индивидуалността, която носи всяко дете. Това, което прави Жестоката Адел различна от други комиксови герои, е силният ѝ характер и отказ да се подчини на нормата, като така тя се явява чудесен пример за всички деца, които се чувстват различни.

„Жестоката Адел“ е същински феномен – препоръчва се за деца между 8 и 13 години

456053138_383645704750363_950622739730358510_n

В наши дни „Жестоката Адел“ е същински феномен във Франция. Тя се е превърнала в лице на много кампании срещу неравенството и тормоза в училище и сред децата изобщо. На нея са посветени песни, а миналата година се появи и анимационен сериал.

Оригинален и пълен със забавни ситуации, комиксът се препоръчва за деца между 8 и 13 години. Досега във Франция са излезли 21 броя. Така че и на нас ни предстоят много забавления и приключения със смешните истории за Жестоката Адел – на български с логото на издателство „Хеликон“.

Комиксът представи Краси Проданов

Прочетете още

El_Señor_de_los_Anis_lectura_(cropped)

„Властелинът на пръстените“ чества 70

Рожденият ден е двоен Толкин започва да пише своя епос още през 1939-а, но изминават …