Начало / Любопитно / Дяволската библия – най-голямата ръкописна книга на света

Дяволската библия – най-голямата ръкописна книга на света

Според легендата възниква за една нощ

a4c5b911-b582-4393-8548-79687989e753

Кодекс Гигас, както е известна още, е създадена през 13. век в чешки манастир. Според легендата, един монах бил обвинен, че почита сатаната – за да избегне жестокото наказание, той обещал да създаде книга, побираща всичкото знание на света, при това само за една нощ. Получил необходимите материали и започнал да пише. Около полунощ обаче си дал сметка, че няма да се справи. Тогава повикал дявола и му продал душата си – рогатият довършил книгата и дори включил в нея своя лик, на страница 290.

Наричана и „осмото чудо на света“, Дяволската библия е направо гигантска – размерите ѝ са 920×505×220 мм. Писана на латински, тя съдържа 320 страници и тежи 75 кг. Любопитно и направо невъзможно за ония времена, е фактът, че почеркът е неизменен от първия до последния ред. Което пак ни напомня за легендата как е създадена…

По време на Хуситските войни манастирът, в който се ражда Кодекс Гигас, е унищожен. По това тя вече е станала притежание на друг орден. В колекцията си я включва и император Рудолф Втори, а в края на Тридесетгодишната война я плячкосват шведите. Оттогава тя е изложена в Кралската библиотека в Стокхолм.

Съдържанието също буди любопитство и много въпроси. В Дяволската библия, от една страна, са описани Стария и Новия завет, но от друга, тя е пълна и със заклинания. После идва ред на религиозни трактати, но липсват указания как да прогоним дявола, които били широко разпространени в онези времена.

Като се има предвид, че е ръкописна, книгата може да бъде завършена за пет години, при положение че писарят прекарва шест часа дневно над нея с един почивен ден в седмицата. Ако обаче разчертава редовете и украсява написаното, както се е правело тогава, за книгата вече ще са необходими 2030 години. Как да не повярва човек, че и Нечистивия има пръст в появата ѝ?!

codex-gigas-cover

Дяволската библия може да се види в наши дни в Кралската библиотека в Стокхолм

Информация и снимкиagaunews.comkudyznudy.cz и strongsenseofplace.com

Прочетете още

IMG_EB388702B6F5-1-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Всички книги под слънцето

Това е мотото на Ричард Бартинсдейл от калифорнийското градче Охай Американецът се вдъхновил от букинистите …