Начало / Без категория / Ели Иванова от „Друми в думи“: Наша отговорност е да опазим миналото и природата

Ели Иванова от „Друми в думи“: Наша отговорност е да опазим миналото и природата

Нови пътешествия из България ни предлага сега Ели

svetilishte_selo_nebeska_0620

„52 исторически разходки из България“ е книга необикновена с познанието, което носи – може да се чете като пътеводител, но също като ценен пътепис из историята ни, а носи и усещането на документ за нашето минало. На всичко отгоре неин автор е Ели Иванова, която вече създаде прекрасни помагала за туристи или родолюбци като „52 по-малко познати пътеки за всеки“ или „Седем дни в Родопите“.

А в новата Ели описва значими събития от нашата история и ни отвежда на важни за България места. Сред разходките, които тя предлага сега, са например такива до древни светилища именно в Родопите, живописни кътчета на Рила и Пирин, или пък интересни за посещение обекти в Странджа и Сакар.

Авторката разказва за случилото се преди векове, възкресява личности, описва пламенно битки, сладко ни потапя в стари легенди… така неусетно пред очите ни се изреждат 100 забележителности, а после остава да съберем и ние багажа си и да видим на живо, със собствени очи, тези исторически места, които са предизвикателство за сетивата ни, хвърлена ръкавица за нашата тазгодишна ваканция.

За новата книга и за маршрутите в нея си говорим с Ели Иванова в това интервю

Eli

– Здравейте, Ели, имате ли си любим маршрут от „52 исторически разходки из България“?

– Маршрутите, които описвам в блога „Друми в думи“ и в книгите ми, са оставили незабравим отпечатък върху мен. Някои са ме впечатлили повече, други по-малко, но едно мога да кажа – тези, които не са ми харесали, не съм ги и описвала никъде. Не са много, но има такива.

Като любим и незабравим маршрут от книгата бих изтъкнала на първо място пътеката от крепостта Овеч до скалния манастир Шашкъните и скалното светилище със същото име. Останките от всеки един обект по маршрута са солидни, а гледките по него са очарователни. Разходката е в района на Провадия. Аз съм посещавала крепостта два пъти. Корицата на книгата е точно от този маршрут.

Друг мой любим маршрут е екопътека Витата стена, която се движи по платото Стражата между Севлиево и Габрово. По пътеката могат да се разгледат няколко забележителности, в това число и крепост, а панорамите към централното старопланинско било са хипнотизиращи.

Разбоишкият манастир е още един мой любим маршрут. Обичам да посещавам стари български манастири и Разбоишкият е точно такъв. Намира се до село Разбоище, недалеч от Годеч.

– Този път всъщност акцентирате върху историята… По следите на определени събития ли тръгвахте, или по-скоро ви харесваше мястото и си набавяхте информация допълнително?

– В повечето случаи си набелязвах мястото, събирах предварителна информация за него, а след посещението, въз основа на видяното, проучвах допълнително.

Но има няколко места, които посетих заради определени моменти от българската история. Такива са например крепостта Букелон в село Маточина и крепостта Цепина до село Дорково.

Крепостта Букелон се свързва с една от най-големите победи в нашата история. Това е победата на българските войски, предвождани от цар Калоян над Латинската империя и рицарите от Четвъртия кръстоносен поход начело с император Балдуин Фландърски. Нашият цар решително сразява кръстоносците и пленява техния император. Битката се състояла на 14 април 1205 г. пред портите на Адрианопол, днешен Одрин, а команден пункт на нашите била крепостта Букелон, на 8 км от Одрин.

Крепостта Цепина е свързана с деспот Алексий Слав – син на една от сестрите на братята Асеневци. Както е известно, през 1207 г. е убит цар Калоян и тронът е завзет от племенника му Борил – син на другата му сестра и братовчед на Слав. Алексий Слав не признавал Борил за легитимен владетел.

– Някои от маршрутите звучат за градския човек, сякаш не са от България… например връх Градо в Понор планина. Колко подготовка се иска, та да тръгнеш към някое от местата в книгата?

– Избрала съм маршрути, които да бъдат достъпни за широк кръг хора – места, до които все пак има пътеки, до много от тях някога е имало и табелки. Затова смятам, че с указанията от книгата и обичайната подготовка – удобни туристически обувки, шише вода, сандвичи и прогноза за хубаво време, не би трябвало да има проблем.

– Самата Вие импулсивен пътешественик ли сте, или обичате внимателното планиране?

– Обичам да планирам, за да мога максимално да се насладя на мястото, което посещавам. В същото време, колкото и да планирам, мястото ме изненадва, в повечето случаи – приятно.

Снимките са дело на съпруга ми Иван. С него споделяме живота и разходките си. Аз пиша текстовете за местата и маршрутите, а той ги илюстрира с фотоапарата

Eli2

– Превърна ли се вече в хит някой от маршрутите по страниците, имате ли обратна връзка?

– Много се харесва снимката на корицата и съответно – маршрутът от Овеч до Шашкъните.

– Посоките, които предлагате, са предимно планински – така е разделена и книгата… Може ли да се каже, че предците ни са тачели природата повече от нас?

– Със сигурност са били много по-близо до природата от нас, съобразявали са се с нея. Древните светилища са изградени на места с прекрасни природни дадености, както и старите манастири, повечето от крепостите – също.

Ние имаме късмета да сме наследници на стари народи, оставили немалко отпечатъци по земите на днешна България. Наша отговорност е да опазим тези места, а също и да съхраним природата чиста така, както те са ни я оставили.

– А как изглеждат самите места, има ли указателни табели с информация, пътеки – или трябва да разчитаме на Вашите описания?

– До някои от маршрутите, които съм описала в книгата, има маркировка и указателни табелки, до други – не. Надявам се в един момент да има указателни и информационни табелки до повечето места. Смятам, че заслужават хората да знаят за тях.

– Ако човек е по сандали и с шише вода и солети в раницата, кой от маршрутите ще му препоръчате?

– Ех, много ме затруднявате с този въпрос, най-вече в частта със сандалите :-) Защото аз със сандали ходя само в градски условия! В книгата „52 исторически разходки из България“ съм представила няколко доста леки маршрута, като Екопътека „Кръста“ в Априлци, крепостите Букелон и Цепина, църквите в село Вуково.

– Ще очакваме още много друми в думи от Вас, благодарим Ви!

Интервю на Красимир Проданов
Снимки Иван Иванов

Прочетете още

dca85e2f-1eac-4e2e-8ffe-1c5fe27b8bac

Топ книгата: Виктория Бешлийска отново сплита думи с любов

Третият ѝ роман бързо стана най-четен „Нишка“ се плете и се разплита – и е …