Начало / Критика / Идва помъдрялата Бриджит Джоунс

Идва помъдрялата Бриджит Джоунс

Признания, писани с тъга в сърцето и усмивка на устата

Obrázek WhatsApp, 2024-08-05 v 10.51.15_1d30fd9b

Александра Потър нашумя в самото начало на столетието, когато „женските“ списания притежаваха още милионна аудитория и съответно – огромно влияние. Във времето без социални мрежи именно те бяха светая светих за всяка дама, която иска да е в час със света наоколо.

Така се роди и чиклитът, като жанр, който иронизира неудачите на тогавашната млада жена и ги пресъздава по един забавен начин. Истинска икона на жанра стана Бриджит Джоунс.

А Потър плуваше в тези води с лекота и огромен успех – талантът ѝ се въплъти в десетина книги, които спечелиха сърцата и на българските читатели. Сред тях бяха например „Без гордост и предразсъдъци“ или пък „Внимавай какво си пожелаваш“.

Затова буди огромно любопитство завръщането на англичанката на родния пазар с едно от по-новите ѝ заглавия, подсказващо, че времето така или иначе лети и за самата авторка. „Признанията на една неудачница на 40 и няколко години“ пресъздава вече малко по-друга епоха. Общото с онова преди 20 години е все така оплетеният живот на главната героиня Нел. След порядъчни лични катаклизми тя се озовава в Лондон, където иска да сложи ново начало. Първото обаче, с което трябва да свикне, е… собствената си възраст.

Александра Потър изпълва сюжета на „Признанията на една неудачница на 40 и няколко години“ със ситуации на ръба на абсурдното, но хубавото всъщност е, че се стреми да придаде на книгата си и допълнителна стойност. По страниците има и тъга, и болка – сякаш писателката търси читатели именно сред онези, които припознават неуспехите на героинята ѝ и чиито сърца също са изпълнени с разочарование. Тихата тъга се лекува с приятелство, така звучи рецептата, до която достига героинята ѝ Нел; а този еликсир предлага книгата и на читателите си. Дали обаче действията на Нел – пък и целият сюжет, ще бъдат припознати и от читатели извън тази възрастова категория, засега остава загадка.

Тихата тъга се лекува с приятелство – така звучи рецептата, до която достига героинята на Александра Портър в „Признанията на една неудачница на 40 и няколко години“

Alex

„Признанията на една неудачница на 40 и няколко години“ получи признание и под формата на телевизионен сериал. Продукцията на ABC се казваше Not Dead Yet, като от нея бяха снимани два сезона. В главната роля се появи Джина Родригес. Въпреки няколкото номинации за различни награди обаче сериалът така и не се утвърди, но поне стана трамплин за продължение на книгата, излязло миналата година под заглавие More Confessions of a Forty-Something F##K Up. А след като веднъж Нел ни е влязла под кожата, се надяваме, че ще прочетем и нея.

Текст Красимир Проданов
Снимка от @Alexandra.Potter.Author

Прочетете още

dca85e2f-1eac-4e2e-8ffe-1c5fe27b8bac

Топ книгата: Виктория Бешлийска отново сплита думи с любов

Третият ѝ роман бързо стана най-четен „Нишка“ се плете и се разплита – и е …