Начало / Любопитно / Как да четем като писатели

Как да четем като писатели

Четенето и писането вървят ръка за ръка. Половината от писателите са се вдъхновили да се захванат с това заради страстта си към четенето. Но само четенето не е достатъчно. Ако някой иска да бъде писател, трябва да чете като такъв, а не като читател. Сайтът neobluepanther.com дава 4 съвета за това как да четем като писател.

1. Наблегни на основите на писането.
Основите са тухлите, с които се гради историята. Те са: граматика, семантика, организация, структура и стил. Граматика, що се отнася до правопис, няма какво да се обсъжда. Но трябва да се помисли защо авторът се изразява по определен начин, вместо по друг. Семантика: да се помисли защо даден писател използва точно определени думи в точно определена ситуация. Организация: да се обърне внимание как са подредени главите, сцените. Структура: за разлика от организацията, тук се разглежда защо даден ред е предпочетен. Стил: това е най-индивидуалният аспект в работата на писателя. Да се обърне внимание защо стила на даден автор е успешен и разпознаваем.

2. Направи дисекция на персонажите!
Трябва да се вникне в персонажите. Мотиви: всеки персонаж има мотив, за да бъде в историята. Без мотив, те заемат ценно място без причина. Дълбочина: главните герои обикновено са многопластови. Обърни внимание как се променят те в книгата, която четеш. Реализъм: за да се припознае читателят в персонажите, те трябва да са реалистични. Когато четеш, представяй си ги в реалния свят.

3. Идентифицирай сюжета!
Сюжетът е движещата сила зад един роман. Сюжетен поток: сюжетът трябва да те „движи” през романа. Ако не го прави, има проблем. Той трябва да те кара да продължаваш да четеш. Подсюжети: повечето добри романи имат подсюжети, които правят четенето още по-приятно. Отбележи ги, докато четеш. Дупки в сюжета: дори добрите романи понякога имат дупки в историята. Опитвай се да ги намираш и анализираш, за да не допуснеш същите.

4. Влез в главата на автора!
Не е лесно, но ако бъде направено, помага да се разбере защо даден автор постига успех и какви са мотивите му. Ако успееш да мислиш като него, това ще ти помогне да разбереш защо е използвал дадени техники. Забави темпото: много от нас, особено когато ни е интересна книгата, прочитаме много бързо. Но някой, който иска да стане писател, трябва да отделя време да разбира това, което чете. Чети внимателно: понякога на един писател са му необходими години наред, за да напише нещо, което ти отнема седмица, за да прочетеш. Как да вникнеш в този случай? Добрите читатели, които искат да бъдат автори, не бързат, а вникват в трудовете, които четат. Препрочитай: много често едно прочитане не е достатъчно, за да разбере есенцията на една трудна, но качествена книга.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …