Начало / Любопитно / Хартиената книга остава по-дълго в главите ни

Хартиената книга остава по-дълго в главите ни

Четем я по-внимателно и с повече удоволствие

401273809_1033713661357152_6902320763519678222_n

Сравненията между електронни и класически книги от хартия сякаш останаха в миналото – мнозина предричаха крах за добрата стара книга от хартия, но прогнозите им се оказаха преувеличени или пък направо погрешни. Въпреки всичко обаче продължаваме да се натъкваме на сравнения между двете форми на съществуване на книгата, при това подплатени от достатъчно научни аргументи. Такива са и тези седем, които показват как книгата от хартия живее всъщност много животи в ръцете ни. Ето защо до днес тя е в по-силни позиции на фона на електронната.

  1. Приемаме повече информация от нея. Според изследване в Италия книгата от хартия се възприема в по-голяма дълбочина и остава в паметта ни по-дълго. Интересно, но се твърди, че след изчитане на книга от хартия, сме способни на по-дълбока емпатия – поне на фона на електронна. Учени предполагат, че това се дължи на усещането, което се наслагва в нас, докато държим самата книга.
  2. Децата се развиват по-лесно като читатели. Става дума за малчугани между 3 и 5. Когато четат заедно с родителите си електронна книга, те разбират по-трудно сюжета ѝ според друга студия. Този ефект идва от разпиляването на вниманието на детето между самото устройство и текстът на четената книга.
  3. Хартиените щадят очите. От гледна точка на това, че мнозина от нас се взират в екрана на компютъра по цял ден, е хубаво да разгърнем книга от хартия – това действа като почивка за очите. Колкото и да е модерна електронната, тя засилва умората, което пък води до размазано виждане, зачервяване, усещане за сухота, както и раздразнителност.
  4. Същото важи и за съня – четенето от екран или сърфирането са малко препоръчителни преди сън. Известно е, че светлината от екрана влияе върху нивата на мелатонина, а наред с това и върху биологичния ритъм. В резултат на това и заспиването може да се окаже много, много трудна задача.
  5. По-разсеяни сме с електронните книги – особено ако ги четем на компютър или телефон. Увличаме се по това да търсим допълнителна информация и така не вникваме в същността на самата книга. При хартиената, обратно, разчитаме само на собствените си познания и навлизаме по-дълбоко в самото съдържание.
  6. Библиотека у дома е предпоставка за успех. Според едно проучване между студенти от 42 страни, наличието на книги вкъщи гарантира по-висок успех на тестове и изпити.
  7. И радостта от четенето е по-голяма. Това е една от най-честите причини читатели да изберат книга от хартия вместо електронна. Доказва го анкета, проведена в САЩ, Словакия, Япония и Германия. Според нея 92% от читателите свързват книгата от хартия именно с усещането за щастие.
Информация и илюстрации: @saulsultones и Amanda Oleander

Прочетете още

IMG_EB388702B6F5-1-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Всички книги под слънцето

Това е мотото на Ричард Бартинсдейл от калифорнийското градче Охай Американецът се вдъхновил от букинистите …