Начало / Свят / Адам Марс-Джоунс спечели „Брадвичката на годината”

Адам Марс-Джоунс спечели „Брадвичката на годината”

Адам Марс-Джоунс спечели наградата за литературна критика „Брадвичката на годината”, съобщава „Би Би Си”. Призът, който се проведе за първи път, Марс Джоунс получи за ревюто си на романа на Майкъл Кънингъм „Преди да падне здрач”. Текстът е публикуван през януари миналата година в „Обзървър”.

„Брадвичката на годината” беше създадена с цел да вдигне статуса на литературните критици. Причината за това е възможността всеки да пише ревюта и да ги публикува в Интернет. Тя се дава за „най-ядната, смешна и остра критика към книга през годината”.

Марс-Джоунс обвини Кънингам, че в творбата си е взаимствал от други книги, сред които дори „Великият Гетсби”. Сам Лийт от екипа на журито коментира: „Най-добрите „брадвички” в критиката се отличават не само със сила, но и с прецизност. Ревюто на Марс-Джоунс е най-доброто, което един читател може да пожелае – ерудирано, учтиво, абсолютно обективно и адски смешно”.

Сред номинираните бяха още ревюта на творбата,  наградена с „Букър” „Предчувствие за край” от Джулиан Барнс, „Пчелите” от Карол Ан Дъфи и станалата пословична с грешките си книга – „Рим” от Робърт Хюз.

Свързани заглавия
Учредиха награда за критика – „Брадвичката на годината”

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …