Начало / България / Национален конкурс, посветен на Петя Дубарова

Национален конкурс, посветен на Петя Дубарова

Габровската Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ обявява национален литературен конкурс „Най-синьото вълшебство“, съобщи dariknews.bg. Той е посветен на Петя Дубарова по повод 50 г. от рождението й.

В конкурса могат да вземат участие деца и юноши на възраст от 10 до 19 години, разделени в две възрастови категории.

Всеки участник има право да представи до две литературни творби: стихотворение и разказ, като обемът му трябва да е до две стандартни печатни страници. Произведенията  за конкурса не трябва да са публикувани.

Компетентно жури ще оцени творбите и ще определи наградите. Отличените творби ще бъдат публикувани в сайта на библиотеката. Крайният срок за изпращане на произведенията в библиотеката е 10 април 2012 година.

Поетесата Петя Дубарова е родена на 25 април 1962 г. в Бургас. През краткия си живот създава оригинални поетични творби, импресии, приказки и разкази, които се открояват в литературния живот на 70-те години на миналия век със самородната си изразна лекота, с дързостта и свежестта на художественото виждане. Поетесата естетизира природните стихии и човешки ценности – морето, лятото, дъжда, младостта, любовта, поезията, възвръщайки архетипния им смисъл и първичната им красота. Стиховете ѝ разкриват духовния облик на едно поколение, нежелаещо да се примири с унифицирането, лицемерието и лъжата. Несъгласието си с пошлостта и порока Дубарова изразява не само с лириката си, но и чрез отказа да бъде съучастничка в заблудите и фалша на едно деградиращо общество.

На 4 декември 1979 г., ненавършила 18 години, Петя се самоубива в дома си в Бургас със сънотворни хапчета, оставяйки бележка със следния текст:
„  Измамена
Младост
Прошка
Сън
Спомен
Зад стените на голямата къща
ТАЙНА“

След изненадващата й и загадъчна смърт плъзват различни слухове за причините за самоубийството. И до днес съществува версия, според която поетесата се е самоубила заради нескопосано комсомолско обвинение за саботаж. Обвинението е по повод повредена кръстачка на автоматизирана линия по време на средношколска бригада във фабрика. С трагичния си избор девойката споделя съдбата на редица наши известни поети – Пеньо Пенев, Димитър Бояджиев, Пейо Яворов,  Веселин Андреев, Росен Босев и Христо Банковски.

От и за Петя Дубарова тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …