Начало / Автори / Карел Чапек: Ако жената не се предаде, тя побеждава…

Карел Чапек: Ако жената не се предаде, тя побеждава…

Днес, 9 януари, се навършват 122 години от рождението на големия писател и драматург Карел Чапек. Роден е в семейството на селски лекар. Учи философия в Прага, Берлин и Париж. След 1917 г. се занимава с журналистика, няколко месеца, след като се заселва за постоянно в Прага.

Започва да публикува през 1907 г. Голяма част от ранните му разкази (1908-1913 г.), влезли в сборника „Градината на Краконош“ (1918 г.) и „Сияйни дълбини“ (1916 г.), са написани в с авторство с брат му Йозеф Чапек.

Размислите му върху философските проблеми на епохата и стремежът да открие противоречията в света са отразени в сборника с разкази „Разпятие“ (1917 г.) и „Музикални разкази“ (1921 г.), които са близки до стила на експресионизма. Търсенията на Чапек съвпадат с влиянието, което оказват прагматизмът и релативизмът върху философските възгледи на писателя — представата за „множественост“ на истините.

Много от произведенията му, между които и лиричната комедия „Разбойник“ (1920 г.), са изградени като съпоставка на няколко „правди“. Популяреност муу носят социално-фантастичните произведения – драмите „R.U.R.“ (1920 г.), „Средството Макропулос“ (1922 г.), романите „Фабрика за Абсолют“ (1922 г.), „Кракатит“ (1924 г.).

Световната известност на Карел Чапек се дължи и на превода на пиесата му „R.U.R.“ на английски език малко след написването й. Бърнард Шоу е един от първите почитатели на пиесата след появата на английския й превод.
В началото на 20-те години на ХХ век издава пътните очерци „Писма от Италия“ (1923 г.), „Писма от Англия“ (1924 г.) и др.

Връх в творчеството му е романът „Война със саламандрите“ (1936 г.). С антифашистка и антивоенна насоченост са драмите „Бялата болест“ (1937 г.), „Майка“ (1938 г.) и др.

Карел Чапек умира на 25 декември 1938 г. в Прага. Причините за смъртта му до днес остават неизяснени. Тя предизвиква сериозен обществен шок в Чехословакия, тъй като близо двайсет години писателят е колумнист в най-популярния ежедневник „Лидове новини“ и неговите колонки са четени с изключителен интерес. В кратките си текстове публицистът Чапек е изразявал позицията си по най-различни и доста често наболели проблеми. Смъртта му се приема като загуба на един от най-високо ценените обществени корективи.
Крилатите му фрази остават актуални и до днес.

Ето и някои от тях:
Анекдотът е комедия, сбита в рамките на секунди.
Ако жената не се предаде, тя побеждава; ако се предаде, диктува условия на победителя.
Поколение – това са най-вече хората, които са доволни от един от друг; поколение на възрастните хора – това са най-вече хора, които са недоволни от другите.
Представете си само каква тишина щеше да настане, ако хората говореха само това, което знаят.
Котката е пълна тайна, като звяр; кучето е просто и наивно, като човек.
Комедия – това винаги е слаба защита от съдбата и началото и.
Една от най-големите бедствия на цивилизацията – учен глупак.
Представете си какво мълчание щеше да е, ако хората говореха само това, което знаят.
Що се отнася до Страшният съд, мисля, че Господ Бог не ще може да съди грешниците, защото той ги познава много добре.
Необичайните случаи обичайно се повтарят.
Има няколко начина да направим градина: най-добрия от тях – да се възложи на градинаря.
Всяко чудо трябва да бъде обяснено, в противен случай то е просто нетърпимо.
Да критикувам – значи да докажа на автора, че той не е направил това така, както аз бих направил, ако можех.
Цяла седмица без нито една световна катастрофа? За какво си купувам вестници?

Фото: en.wikipedia.org

Книгите на Карел Чапек тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …