Начало / Свят / Норман Дейвис: Великобритания може да се раздели

Норман Дейвис: Великобритания може да се раздели

Водещият британски историк Норман Дейвис е на мнение, че Обединеното кралство може да се разцепи. „Има реална опасност Великобритания да се раздели. Хората са загубили националната си идентичност”, заяви той на зимния уикенд от фестивала „Хей”, който се проведе от 2-4 декември.

„Има нагласи от сорта на „ние” и „тях”, що се отнася до Англия и останалите страни. Това може да доведе до отделяне на Шотландия и Уелс. Политиците не си дават сметка какво влияние ще окаже това върху Обединеното кралство. Това може да се случи още през 2014 г. Гордън Браун знаеше за проблема, но не знаеше какво да направи. Сега на прицел е Дейвид Камерън”, добавя професор Дейвис, който е англичанин, но с уелски корени.

„Скептиците към Европейския съюз в Англия живеят в илюзия.  Те си мислят, че ние още сме велика империя, която може да печели войни”, отбелязва ученият пред британския „Телеграф“.

В книгата си „Изчезнали кралства: История на полузабравена Европа” той набляга на факта, че в момента англичаните не знаят историята си и нямат национална идентичност. „Страшно е само като си помислиш, че има толкова хора, които не правят разлика между Англия и Великобритания. Немислимо е да срещнеш поляк или германец, който да не знае историята на своята страна. В другите страни учат децата си за техния произход”, казва още историкът.

Норман Дейвис е роден през 1939 г. Известен е със своите трудове за историята на Европа, Полша и Обединеното Кралство. На български са преведени книгите му „Европа: История”, „Европа във война: 1939 – 1945” и „Европа – Изток и Запад”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

batman-with-money

Комикс се продаде за повече от 2 млн. долара

Първият брой на „Батман” смени собственика си Излиза през 1940-а, като тогава струва по будките …