Начало / Свят / Футболните книги на 2011 г.

Футболните книги на 2011 г.

Журналистът от британското издание британския „Телеграф” Хенри Уинтър дава мнението си  най-значимите книги на тема футбол, публикувани през вървящата към своя край 2011 г. Една от тях е „Прекалено къс живот: Трагедията на Роберт Енке”. Книгата разказва за талантливия немски вратар Роберт Енке, който се самоуби през 2009 г., заради депресия и напусна този свят едва на 32 години. Автор е признатият футболен анализатор Роналд Ренг, който е познавал Енке лично.

Друго произведение, което е сред представителите на тежка категория в жанра е „Слава, голове и алчност: 20 години Премиър Лийг” от уважавания репортер Джо Лавджой. Творбата говори за постоянно нарастващата космополитност на английкото футболно първенство. Как в лигата играят все повече чужденци и как материалните печалби се поставят пред чистия спорт.

Уинтър поставя сред забележителните футболни книги на 2011 г. и „Тио: Да пораснеш бързо”. Автор е Оливър Холт от „Дейли Мирър”. Книгата разказва за кариерата на младия футболист на Арсенал Тио Уолкът, като главно е концентрирана върху неразбирателството между крилото и селекционера на Англия Фабио Капело.

Според Уинтър, интересни неща могат да се прочетат и в „Anfield Days and Wembley Ways” от Брайън Баруик. В книгата е представена следната ситуация – шефът на Английската футболна асоциация интервюира Фабио Капело в своя офис на известния стадион „Уембли”. Разговорът е относно наемане на мениджъра за треньор на националната гарнитура на „Трите лъва”. Ръководителят пуска щорите на прозореца, но Капело държи те да бъдат вдигнати отново, за да наблюдава игрището, на което преди много години е отбелязал гол за Италия срещу Англия.

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (11 март – 17 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (4 седмици в класацията) 2. „Three-inch …