Начало / Свят / Съпругата на Лех Валенса описа мъчителния си живот с него

Съпругата на Лех Валенса описа мъчителния си живот с него

Данута Валенса (62), съпруга на лидера на полската „Солидарност” и носител на Нобелова награда Лех Валенса, разказва в биография тежкия си живот след издигането на съпруга й във властта, съобщи mediapool.bg, като се позова на „Ройтерс”.

От 1990 до 1995 г. Лех Валенса беше първият демократично избран президент на страната. В същото време съпругата му е била отчайващо нещастна според книгата й „Мечти и тайни“, която ще бъде представена официално в четвъртък.

„В апартамента ни от сутрин до късна вечер имаше тълпи от профсъюзни членове, съветници, журналисти и ненормалници. Вместо обикновен дом това беше пълен хаос“, пише Данута Валенса. Тя отгледала осем деца, като трябвало, освен да се грижи за тях, да чисти и да готви за всички, дори и за непрекъснатия приток от посетители. „Аз бях майка, учител, готвач, чистачка, детегледачка, нямах време за нищо. Първоначалното ми безсилие прерасна в бунт. Несъгласието ми растеше, докато избухна. Психологически не можех повече да понасям това тегло“, пише в книгата. Днес двамата живеят разделени.

През 1983 г. Данута пътува до Осло, за да получи от името на съпруга си Нобеловата награда. Тя разказва как той се кандидатирал за президент без да се съобрази с нейното мнение.

„Ройтерс” цитира Лех Валенса, който признава, че е пренебрегвал семейството си по време на политическата си кариера и че не е чел още книгата, но възнамерява да купи на жена си цветя.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …