Начало / България / Българските фантасти ще отбележат 90-ия рожден ден на Станислав Лем

Българските фантасти ще отбележат 90-ия рожден ден на Станислав Лем

Дружество на българските фантасти „Тера Фантазия” ще отбележи 90 години от рождението на Станислав Лем на 22 ноември, вторник, от 18 ч на ул. „Веслец” 12 в София, съобщи сайтът „Културни новини”.

Тогава ще бъде представен специалният брой „Лемтернет” на списанието „Фентернет”, издание на Дружеството на българските фантасти. Броят съдържа материали от и за писателя, кратки есета и рецензии, интервю с него, негови младежки стихове и рисунки, интервю с преводача му Павел Б. Николов и творби от български художници фантасти.

Актьорът Богдан Глишев ще прочете откъси от пиесата на Станислав Лем „Миш-маш”. Предвидена е прожекция на анимационния филм „Маска” (реж. Братя Куей, 2010, 23 мин.), отличен с Гран при на Световния фестивал на анимационния филм – Варна 2011. Входът е свободен.

Станислав Лем (1921-2006) е полски писател-фантаст, един от бащите на световната фантастика. Книгите му са преведени на 40 езика и са продадени в над 27 милиона екземпляра. Първият му роман е „Човекът от Марс” (1946), а първата научно-фантастична книга – „Астронавти” (1951). Световна известност му донасят романите „Едем” (1959), „Завръщане от звездите” (1961),  „Соларис” (1961) и „Кибериада” (1965).

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …