Начало / България / „Савската царица“ от Тоска Лий излиза на български

„Савската царица“ от Тоска Лий излиза на български

Роман, посветен на легендарната царица на Шаба, известна от Библията като Савската царица, излиза на български, съобщи издателство „Хермес“. Книгата ще бъде в книжарниците от 19 ноември. Неин автор е американката Тоска Лий.  

Роман е чувствен и драматичен портрет на легендарната древна владетелка, чиято история вълнува и до днес. Легендите разказват за красивата млада принцеса, наследила от баща си трона на приказно богатото Сабейско царство преди три хиляди години. При управлението й народът живее в мир и изобилие, а търговията със злато, тамян и екзотични подправки процъфтява. Скоро обаче ключовите търговски пътища, от които зависи благоденствието на царството, са заплашени от север. Там, в земите на израилтяните, новият цар Соломон отказва да се кланя на чужди богове и да се съобразява с чужди владетели. Дори с владетелката на най-богатото царство. За да подсигури бъдещето на народа си, Савската царица поема на дълъг и опасен път. В края му я очаква не само мъдрият и харизматичен цар. Там тя ще намери любовта.

Така се ражда легендата за срещата на Савската царица и Соломон, която векове наред вълнува ума и въображението на хората. Противоречивият образ на тази загадъчна жена – обрисувана и като демон, и като основателка на царски династии – остава неразгадана енигма. За пръв път гласът й долита до нас през вековете в тази красиво написана история, която ни пренася в древни дворци и прохладни оазиси.

Тоска Лий е родена в Роанок, щата Вирджиния. Дължи екзотичното си име на баща си, който е от корейски произход и който я кръщава на любимата си опера на Пучини. Завършва английски език и литература в Смит Колидж, Масачузетс, и международни икономически отношения в Оксфорд. Пише професионално през 1992 г. като съавтор на две книги по компютърни игри. Междувременно по идея на приятел на майка й се явява на конкурси за красота и печели титлите Мис Небраска Америка 1996 г., Мисис Небраска САЩ 1998 г., като същата година става първа подгласничка на Мисис САЩ. Титлите й са обвързани с много социални ангажименти и дейно участие в благотворителни кампании. Въпреки огромната си заетост, Тоска не се отклонява от основната си цел – да пише романи. Тя се оттегля от света на конкурсите и модата и се отдава на проучвания и писане. Заглавията от поредицата, написана в съавторство с Тед Декър, стават бестселъри на „Ню Йорк Таймс“. Същият успех спохожда и самостоятелните й романи – „Хава“, „Юда“, „Савската царица“. Тоска Лий бързо се утвърждава като автор с богато въображение и лиричен език, а запазената й марка стават противоречивите исторически личности. Авторката живее в Небраска със съпруга си и четирите им деца. Обича историята и теологията, а любимите й занимания са готвенето и пътешествията.