Начало / България / Излиза поредният италиански романс от Марлена Де Бласи

Излиза поредният италиански романс от Марлена Де Бласи

На книжния пазар в България се появи петият роман на нашумялата писателка Марлена Де Бласи – „Клуб Умбрийска вечеря“. Водена от любовта си към хубавата храна и истинските житейски ценности, този път тя пренася читателите си в областта Умбрия, за да им разкаже не една, а четири истории – на Миранда, Нинуча, Паолина и Джилда. В книгата са не само тези истории, но и менюта и рецепти, свързани с кулинарните традиции на Умбрия.

Де Бласи нашумя много с бестселъра „Хиляда дни във Венеция“, последван от „Лято в Сицилия“. На огромен интерес се радваха и следващите й два романа – „Любов в сърцето на Италия“ и „Хиляда дни в Тоскана“.

В „Клуб Умбрийска вечеря“ четирите селски жени, свързани една с друга чрез култура, кръв, традиции, състрадание, съпричастност и обич, се срещат всеки ден в една запусната каменна къща сред хълмовете над Орвието. Това е техният „Умбрийски кулинарен клуб“. Там жените се виждат всяка седмица, за да готвят и да се хранят, да пият вино и да разговарят. Докато преминават през кризи, трудности и редки мигове на несмущавана радост, има една завършена, ясна и нетленна мъдрост, която ги поддържа: „Готви вкусно, хапвай добре и разговаряй с хората, които обичаш“.

„След като отидох да живея в Орвието и се сприятелих с жената, която оглавяваше клуба, мина доста време, преди тя да рискува и да ми направи място на масата. Бях единствената „чужденка“, но скоро станах една от тях – можех да готвя, да слушам, да наблюдавам, да уча и да показвам някои от своите собствени похвати на останалите“ – казва авторката. „Това, което Миранда каза една вечер, може би дава най-добра представа за „Умбрийския кулинарен клуб“: „Не знам какво повече щях да науча за смисъла на живота, ако бях отишла по-надалеч от осемте километра, които делят мястото, където съм родена и прекарала целия си живот, и мястото, на което съм тук. Мисля, че където и да бях отишла, щях да открия вас. Души като вас. Ние сме великолепно еднакви. Не само ние петте, а всички жени.“

Марлена де Бласи описва какво готвят и с какво се хранят нейните героини така, че читателят закопнява да се пренесе там – сред самуните току-що изпечен хляб, омаята от подправки, кехлибарения зехтин и гъстото червено вино, което оставя следи по зъбите. Като поднася изобилни подробности за традиционната умбрийска кухня, авторката ни потапя в истории за вярност и предателство, за любов и страх от любовта, за задружност и самота, за вечната младост и остаряването. Истории за мъжете, смъртта, мафията и Църквата. В тези истории смъртта съществува, но тя не е драма, а част от живота. Остаряването е тежко, но си има своите положителни страни. А любовта е противоречива – хем болезнена, хем вдъхновяваща, каквато я познава всяка една жена.

Всички книги от Марлена де Бласи тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …