Начало / Свят / Съдят издателя на Уилям Бъроуз в Турция

Съдят издателя на Уилям Бъроуз в Турция

Дъщерята на Ирфан Санчи:„Турските читатели трябва да четат това, което се чете по света”


Турският издател, публикувал книгата „Soft машина” на Уилям Бъроуз, ще получи обвинение за обида, защото романът „подривал обществените норми”. Това не е първата среща на Ирфан Санчи с правосъдието в Турция.

Той беше съден и за публикуването на „Приключенията на младия Дон Жуан” на Гийом Аполинер, но бе оправдан през декември миналата година. Ако сега обаче бъде признат за виновен, го чакат 9 години затвор.

Световната асоциация на издателите зове към „моментално оправдаване на Санчи” и смята възникналата ситуация за „невероятно разочарование и нарушаване на алинея 10 от Декларацията за правата на човека, засягаща свободата на словото”.

„Soft машина” излиза за първи път през 1961 г. в САЩ, две години след най-известната творба на Бъроуз – „Голият обяд”. Тогава самият Бъроуз също е критикуван за съдържанието на книгите си, в които пише за пристрастени към дрога и хомосексуалисти.

Въпреки твърдото решение на властите в Турция, издателят е убеден, че справедливостта ще възтържествува. „Турските читатели трябва да четат това, което се чете по света. Не протестираме срещу моралните кодове в нашата страна, но нямаме оплаквания от нито един читател. Питаме как е възможно държавата да определя какво е морално за един човек и какво не”, казва дъщерята на Санчи и изпълнителен директор на издателството – Билджи Санчи, цитирана от „Гардиън”.

Бъроуз е представител на т. нар. бийтпоколение. Определян е като постмодернист с огромно влияние върху попкултурата и литературата на ХХ в. Джак Керуак определя Уилям Бъроуз като „най-великият сатиричен писател от Джонатан Суифт насам”.

Българският читател го познава от романите „Soft машина”, „Дрога” и „Голият обяд”.

Фото:selyayincilik.com

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …