Начало / България / Поставиха паметна плоча на Цончо Родев в Провадия

Поставиха паметна плоча на Цончо Родев в Провадия

Паметна плоча на писателя Цончо Родев беше открита върху фасадата на читалище „Алеко Константинов 1884“ в родния му град Провадия, съобщи  provadiadnes.com. Писателят почина на 27 декември 2011 г. и завеща над 2000 книги на библиотеката.

На церемонията в събота беше поканена съпругата му Надя Родева. Присъстващите разгледаха обновения отдел за възрастни на библиотеката, която вече носи името „Цончо Родев“, както и залата с дарените книги от личния фонд на писателя. Там е подредена експозиция с негови лични вещи, награди и снимки, които са част от дарението. Чрез завещанието си Родев е подпомогнал и ремонта на базата. Предсмъртното му желание е било няколко важни институции да се сдобият със знание, книжнина и условия за развитие.

Цончо Родев е автор на книги на историческа тематика за юноши и за възрастни. Една от най-известните му книги е „Изпитание“, тя отразява събитията по време на Сръбско-българската война. Написал е и трилогия за историята на град Сливен по време на турското робство и Освобождението.

Родев е бил и инструктор водолаз, наречен е пионер на подводната археология в България. Плоча на негово име има край Маслен нос, Приморско.

Прочетете още

20190423_180103

Търговище проговори испански за Деня на книгата

Оригинално литературно четене събра малки и големи в Хеликон Празникът се организира за втора година …

Един коментар

  1. Поклон,прочетох Тътени,бурята,и настана ден и торба с ключове.уникални книги,които всеки истински родолюбец трябва да прочете.Съжалявам че не можах да целуна ръката на такъв голям българин.Поклон

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *