Начало / Критика / Стивън Кинг: Колкото повече остарявам, толкова повече си мисля, че няма дяволско влияние извън нас

Стивън Кинг: Колкото повече остарявам, толкова повече си мисля, че няма дяволско влияние извън нас

Стивън Кинг обяви пред сп. „Ролинг Стоун“, цитирано от в. „Гардиън“, че „религията може да бъде мощно оръжие и е използвана неправилно от много хора“. Това той каза по повод новата си книга „Revival“, в която се разказва за свещеник, губещ вярата си след страховит инцидент. В интервюто Кинг разказва за детството си в методистка църква. Той признава, че е имал съмнения по отношение на религията още от дете, но „те изчезнаха, след като завърших гимназия“.

„Сега предпочитам да вярвам, че Бог съществува, защото това прави нещата и света да изглеждат по-добри. Така имаме опорна точка, източник на сила. Така мога да кажа: „Господи, не мога да направя това сам. Помогни ми да не посегна към чашката днес. Помогни ми да не взема доза наркотици днес. И така нещата ми се получават. Поне за мен“, разкрива писателят.

Книгата „Revival“ е описвана от издателите на Краля на хоръра, като „най-ужасяващото нещо, което е писал Кинг“. Авторът призна в интервюто, че твърдо вярва в злото.

„То е в нас. Колкото повече остарявам, толкова повече си мисля, че няма дяволско влияние извън нас. То идва от хората. Когато видим какво се случва по света в днешни дни, всички тези конфликти, цялата тази технология, която стига до не знам къде и може да контролира емоциите ни…Къде е решението?“, споделя Кинг.

Накрая той направи и кратка оценка на собственото си творчество, като не пропусна да изрази неодобрението си към Ърнест Хемингуей. „Хемингуей не струва, абсолютно“, твърди Кинг. Авторът добави, че предпочита да не си спомня книгите си „Томичукалата“ и „Капан за сънища“, а „Романът на Лизи“ е най-хубавата му книга. Писателят призна, че поредицата „Тъмната кула“ никога няма да бъде завършена.

Свързани заглавия

Стивън Кинг: Живея с мисълта, че Бог бди над мен, но е по-добре да не тествам търпението му

Стивън Кинг: Нищо не може да замени печатните книги

Ще бъде направен сериал по романа на Стивън Кинг „22 ноември 1963“

Стивън Кинг: Най-добрите учители са артисти
Стивън Кинг хвали новия роман на Лий Чайлд за Джак Ричър
Последният роман на Стивън Кинг като Ричард Бакман отново излиза у нас
Читателите ще помогнат за разкриването на корицата на новия роман на Стивън Кинг

14 любопитни факта за Стивън Кинг

Стивън Кинг: Богатите трябва да плащат по-големи данъци

Книги от Стивън Кинг тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …