Начало / България / Най-важните текстове на Атанас П. Славов са събрани в сборника „Пентаграм“

Най-важните текстове на Атанас П. Славов са събрани в сборника „Пентаграм“

Фондация „Човешката библиотека“ и Дружество на българските фантасти „Тера фантазия“ издадоха електронен вариант на сборника „Пентаграм“ на Атанас П. Славов. Изданието събира най-важните текстове от 40-годишния творчески път на писателя, включително романа „Психопрограмираният“ и разкази, отличавани с национални награди („Предсмъртната или първата болка“, „Война и мир“).

„Пентаграм“ се откроява сред всичко българско, което съм чел, не само защото текстовете вътре са изключително разнообразни – и в идеите си, и откъм форма. Дори по-важно е, че ги споява един идеал: Мечтата за Човека – еволюиращия, търсещия, отзивчивия, готовия да дръпне другите подире си. А този идеал, уви, се среща рядко даже и в световната литература. И малко са читателите, дето няма да го отрекат „наивен“ или даже „остарял“… а колко са онези, които ще се вдъхновят сами да търсят, да се отзовават, да дърпат другите подире си? С което Атанас П. Славов печели точки и за смелост“, споделя Калин М. Ненов

Атанас П. Славов е български писател, фантастолог, активен фен, издател, съставител и художник. Роден е на 29 юли 1947 г. в Бургас. Негови разкази са превеждани и издавани на немски, руски и английски език. Инициатор и основател на един от първите в България клубове на любителите на фантастиката „Терра Фантазия“ през 1968 г. в Бургас.Един от създателите е на клуб „Иван Ефремов“ и негов дългогодишен художествен ръководител (1974–1989 г.). През 1981 г. е инициатор, съставител, автор на предговор и 4-тата част в колективната монография „Прогностика, фантастика, светоглед“ – първата по рода си изследователска книга в България. Активен организатор на „Фестивалите на фантастиката“ в София и Пловдив, а по-късно и на конвента „Булгакон“. През 1990 г. участва в създаването на издателство „Орфия“, първото частно издателство след промените, ориентирано изцяло към фантастичната литература. Негов президент е през периода 1991–1992 г. Основател и главен редактор на списанието на английски език „ORPHIA“.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …

Един коментар

  1. Благодарим за разгласата!

    Още за сборника може да прочетете тук: http://choveshkata.net/blog/?p=4774