Начало / България / Почина Валери Петров

Почина Валери Петров

На 94-годишна възраст почина големият български поет, сценарист, драматург и преводач акад. Валери Петров, съобщи БГНЕС.Той беше приет във ВМА-София на 22 август след прекаран инсулт и беше в кома няколко дни.

„Със загубата на Валери Петров българската култура, нацията ни става по-бедна, по-беззащитна, по-злощастна. Тъкмо в такива превратни дни и времена, в които днес живеем, имаме нужда от личности като Валери Петров. Този мъничък човек беше един Давид на любовта, на храбростта на духа. Сигурен съм, че той е в класическите страни на българската култура и литература. Загубата е невъзвратима“, заяви за БНР издателят Иван Гранитски.

Валери Петров е роден на 22 април 1920 година в семейството на Мария Петрова, преподавателка по френски език в столични гимназии, и д-р Нисим Меворах, професор по правни науки, специалист по семейно право, виден адвокат, обществен деятел, дипломат — посланик в САЩ, представител на България в ООН. На 15 години Валери Петров издава първата си самостоятелна книжка — поемата „Птици към север“, стихове печата през 1936 г. в сп. „Ученически подем“, а през 1938 г. излиза от печат първата му книга „Птици към север“ с псевдоним Асен Раковски. По-късно пише поемите: „Палечко“, „На път“, „Ювенес дум сумус“, „Край синьото море“, „Тавански спомен“ и стихотворния цикъл „Нежности“. През 1944 г. завършва медицина в Софийски университет, като известно време работи като лекар, през есента и зимата на 1944 г. работи в Радио „София“, после участва във втората фаза на войната срещу нацистка Германия като военен писател в редакцията на вестник „Фронтовак“. След войната е един от основателите и заместник-главен редактор на вестник „Стършел“ (1945 — 1962). Служи като лекар във военна болница и в Рилския манастир. От 1947 до 1950 г. работи в българската легация в Рим като аташе по печата и културата. През тези години пътува до Америка, Швейцария, Франция като делегат на различни форуми. По-късно завръщайки се в България е редактор в Студия за игрални филми „Бояна“, редактор на издателство „Български писател“ и Народен представител в Седмото ВНС (1990-1991). Валери Петров е академик на БАН от 2003 година, вписан е в почетния списък на Международния съвет за детска книга заради Пет приказки, номиниран е за Нобелова награда.

Свързани заглавия

Валери Петров е приет във Военно-медицинска академия

Валери Петров е носител на наградата „Рачо Стоянов“ за 2013 г.

Валери Петров и Милен Врабевски получават гражданската награда на ЕП

Валери Петров и Милен Врабевски с Наградата за европейски гражданин

Валери Петров на 93

Валери Петров на поклонението на Леда Милева: Едва сега започвам да разбирам цената й

Валери Петров: Светът върви на зле заради алчността

Книги от Валери Петров тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …

Един коментар

  1. Поклон пред човека и твореца Валери Петров!